ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Dags att ta de äldres ångest på allvar

Hillevi Wahl · 5 Maj 2015
Uppdaterad 5 Maj 2015

klar

Artikellänk är kopierad

HILLEVI WAHL: Jag är inte rädd för att bli gammal. Tvärtom. Jag välkomnar varenda inre och yttre rynka och skrynkla. ”Vi kommer nog att bli hundra år, för vi äter så bra!” säger jag till mina barn.

Men. Jag börjar bli orolig för det som händer oss när vi blir gamla. Utifrån. Eller kanske oförståelsen för det som händer oss inuti. Nyligen fick jag veta att en människa över 65 år tar livet av sig varje dag i Sverige. En människa varje dag! Detta talar vi sällan om.

Susanne Rolfner Suvanto har under många år arbetat med att lyfta frågan och föreläser och skriver böcker i området. Jag frågade henne varför vi missar de äldres depressioner. ”Vi har ofta bilden av äldre människor som en rar gammal mormor med pärondricka i skafferiet. Men bara för att vi fyller 65 så slutar vi ju inte vara människa med allt vad det innebär. Har man haft ångest tidigare i livet, om man är medberoende, har man haft skov av depressioner eller upplevt trauman – ja, då följer det såklart med även när man passerat pensionsstrecket”, säger Susanne Rolfner Suvanto.

De äldre följer inte heller skolboken. De kan vara mer svårdiagnostiserade och kanske har de inte fått med sig orden för att berätta hur de verkligen mår.

Många som jobbar med äldre berättar att de kommer in till vårdcentralen och talar om helt andra symptom: ”De kanske säger att de har ett tryck över bröstet eller yrsel. Och menar egentligen ångest. De säger att de är så märkligt trötta. Det kan vara depression. Då kollar man kanske blodtryck och hjärtfunktion, men missar den verkliga orsaken.”

När de till och med säger att de mår så dåligt att de inte orkar leva längre så tror många att livsledan det är en naturlig del av att bli gammal.

”Men det är det inte!”, säger Susanne Rolfner Suvanto med emfas. ”All forskning visar att vi anpassar oss över den nya livssituationen och kroppen. Vi kanske gläds lika mycket över en promenad nu som vi njöt av en löptur tidigare. Depressioner är inget vi behöver leva med. Inte ensamhet eller isolering heller.

Sanningen är att vi allihop behöver vara extra lyhörda när vi pratar med äldre människor och tar oss tid. Vi måste alla lära oss mer om äldres psykiska hälsa. Då lär vi oss också mer om vårt kommande jag. Och kan rädda livet på en och annan kompis och kanske mormor, rentav.

+ Netflix älskar också Rita! Just nu finns den andra säsongen av danska dramaserien om Rita, den politiskt inkorrekta, självständiga och öppenhjärtiga läraren som alla elever älskar på Netflix. Och det ryktas om en tredje säsong. Dejligt!

- Socialtjänsten larmar! En tredjedel av cheferna inom socialtjänsten uppger att de inte kan leva upp till socialtjänstlagen, framför allt de som jobbar med barn och unga. Ta larmet på allvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro