ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Dags för obligatorisk träning på arbetstid

Malin Nylén · 4 Dec 2016
Uppdaterad 30 Maj 2017

Allt fler går under av stress. Det är kanske dags att vi tar hand om vår hälsa bättre, även på arbetstid. Hur kan företagen bidra? Det undrar hälsoentreprenör Malin Nylén.

klar

Artikellänk är kopierad

Man kanske skulle kunna se det som varje vuxen människas plikt att tillgängliggöra sig själv för sitt bästa jag – både på arbetsplatsen och i sitt privatliv, genom att ta hand om sin hälsa bättre? Är vi förmögna att ta ansvar på egen hand, eller är det kanske dags för arbetsgivarna att kliva in?

Jag var själv en av dem som låg i riskzonen men lyckades väja för väggen i tid. Jag avfärdade tydliga varningssignaler som yrsel, sviktande närminne och humörsvängningar som ”inbillningssjuka” och körde i stället på i fullt blås. Vändpunkten kom först när jag träffade min man och började värdera livet utanför kontorsdörrarna. Först då satte jag ner foten och tog kontroll över min livssituation, som att begränsa mina arbetstider och börja träna varje morgon före jobbet.

►LÄS MER: 200 svenskar dör av stress på jobbet – varje år

Balans mellan prestation och återhämtning är en förutsättning för kroppens immunförsvar och vår mentala balans. Ändå fortsätter vi att vända ut och in på oss själva och tänja på gränser, trots vår medvetenhet om att långvarig stress utan återhämtning sliter på både kropp och hjärna. Vår hjärna och det centrala nerv­systemet är fortfarande lika känsliga som för 20 år sedan, men belastas i dag många gånger mer.

Hur kan företagen bidra? Genom att vidta praktiska åtgärder, som till exempel att införa obligatorisk träning på arbetstid, kan arbetsgivaren motverka att träning blir en ytterligare en stressfaktor i den redan tidspressade vardagen. Vad vi vet helt säkert är att alla blir mer produktiva och stresståligare av att träna. All motion är bra, men enligt läkarna har regelbunden konditionsträning som löpning eller cykling bäst effekt på hjärnan.

Kanske får företagen i motiverande syfte ta till olika morötter – som till exempel en löneökning eller extra semesterdagar för att få medarbetarna att leva mer hälsosamt? Eller varför inte ta in en ”hälsokonsult” som kan hjälpa företaget att lägga upp hälsoprogram där medarbetarna ges möjlig­heter att inom arbetstidsramarna förbättra sin hälsa och därmed sin prestationsnivå?

►LÄS MER: Debatt: Jag önskade att min sjuka son skulle få dö

Det är redan mycket på gång inom det här området eftersom företag och politiker börjar inse att det är stora vinster i att människor håller sig friska, med tanke på allt ohälsa för med sig i både kostnader för samhället och misär i människors liv.

Det blir allt vanligare att läkare ordinerar motion och bättre matvanor i stället för läkemedel.

Min förhoppning är att det kommer införas en lag om träning på arbetstid. Frågan är bara hur länge vi kan vänta.

Hur många fler i vår omgivning ska vi behöva se bli sjuka innan fler företag börjar ta ansvar sina medarbetares hälsa?

REPLIK: Sofie Sandell: ”Obligatorisk träning känns obehagligt”

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Nylén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro