ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Dåligt ljus borde det klagas mer på

Björn Hedensjö · 2 Dec 2015
Uppdaterad 2 Dec 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Det spelar liksom ingen roll om man flyttar in i världens modernaste kontor. Det finns alltid någon som reagerar på inomhusluften som om skrivbordet placerats direkt intill en 50-filig motorväg i Beijing. Men luftklagandet är verkligen inte bara något för slentrianmässigt missnöjda – jag har varit på arbetsplatser där godmodigt gnäll om luften var något slags motsvarighet till att snacka väder. Dåligt ljus däremot. Det borde det klagas mer på.

Vi lever som bekant i ett land som så här års har färre soltimmar än Mordor. Att det ställer till det för oss är inte bara en åsikt – utan ett faktum med massivt stöd i forskning. Vår inre, biologiska klocka som bland annat styr när vi vill sova ”ställs” med hjälp av växlingarna mellan ljusa dagar och mörka nätter. Den fungerar som bäst när vi får rejält med utomhusljus. När dagsljuset uteblir blir det jobbigt för många av oss.

LÄS MER
Därför når inkompetenta män toppen

Varannan svensk blir mer nedstämd, trött och energilös under vinterhalvåret. Sömnproblem är vanliga. I Kiruna, med ett mer extremt mörker, är siffran två tredjedelar. Den goda nyheten är att vi inte behöver mycket dagsljus för att må bättre. För varje extra halvtimme som tillbringas i utomhusljus minskar risken för årstidsbesvär med 33 procent, enligt ny forskning från Stockholms universitet. Men när man jobbar kan det vara svårt att fånga särskilt mycket dagsljus. Bästa botemedlet är en plats nära fönstret där effekten av dagsljuset är stark. Bara ett par meter från fönstret är dagsljuseffekten halverad, och efter ytterligare ett par meter är den helt borta.

LÄS MER
Ge inte skitstövlarna för många chanser

Det spelar ingen roll om ni har snygga taklampor – om de ska funka som dagsljusersättning krävs något betydligt mer kraftfullt än vardagsbelysning och dessutom ett ljus i samma blåa frekvens som det utomhus. Det är ni som sitter där, en bit ifrån dagsljuset, som har all rätt att ta en fajt om detta. Det är i alla bemärkelser en kamp för den ljusa sidan.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro