ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Daniel Nyhlén: Jag hamnade efter prinsessan i toalettkön

Daniel Nyhlén · 16 Nov 2017
Uppdaterad 16 Nov 2017

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT


Alla har vi en särskild relation till muggen och de som reser utomlands vet att den ser annorlunda ut beroende på vart du är i världen. När jag som hovreporter reste runt med kronprinsessan i Bangladesh fanns det bara en toalett vid ett av stoppen på landsbygden, skriver Daniel Nyhlén.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kärt barn har många namn: dass, bajamaja eller hemlighus.

Låt mig ta upp något som vi människor använder dagligen: toaletten.

Alla har vi en särskild relation till muggen och de som reser utomlands vet att den ser annorlunda ut beroende på vart du är i världen. Toaletter fascinerar mig. Jag har under mina resor använt en rad olika modeller med högst skiftande utseenden och funktioner.

En toalett i New Delhi kan förbrylla då själva stolen i vissa fall är puts väck. Där kavlar man upp ärmarna och sätter sig istället på huk. I Tokyo kan du med enkla knapptryckningar få en närmast spa-liknande upplevelse. Uppvärmda stolar och vattenstrålar som rengör. En mycket märklig upplevelse, kan jag intyga.

Just nu är jag i Marbella där jag under det första toa-besöket trodde att katastrofen var nära. Vattnet i muggen steg snabbt och höll nästan på att kittla mig på… ja, ni fattar. Översvämningen var dock en hägring och istället fick jag bevittna en närmast makaber show. Först steg innehållet upp till kanten – innan det, tack och lov, långsamt sögs ner genom en tornadoliknande virvel. Puh, ett sånt drama!

Som mycket annat i livet kan toaletter vara både enkla och oerhört exklusiva. Ett exempel kom nyligen då konstnären Illma Gore skapade en fullt fungerande vattenklosett av äkta Louis Vuitton-väskor; en märkestoa som kan bli din för 838 000 kronor. Det låter aningen kitschigt för min smak – men andra har en helt annan inställning. Den saudiska kung Abdullah lät exempelvis tillverka en lyxtoalett i rent guld till sin dotter på hennes bröllopsdag.

Andra kungligheter är mer modesta. Kronprinsessan Victoria nöjer sig med det som påbjuds för tillfället. När jag som hovreporter reste runt med henne i Bangladesh fanns det bara en toalett vid ett av stoppen på landsbygden. Jag hamnade i kön efter en nödig sessa och fick således använda muggen direkt efter vår blivande statschef. Både min och den kungliga toaletten avklarades på ett par minuter och det var med betydligt mer avslappnade miner som vi kunde fortsätta färden.

För det är ju som man säger: Om du måste gå, så måste du gå…

Plus: Heja Sverige! Vikingarna slog romarna. VM nästa!

Minus: Jonas Gardell i Melodifestivalen. Vad håller Christer Björkman och SVT på med?

Daniel Nyhlén

”Jag tittar inte efter kändisar” – möt Metros kolumnist Daniel Nyhlén i videon nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Nyhlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro