ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Daniel Nyhlén: Krogsnobberiet eskalerar – hur trevligt är det?

Daniel Nyhlén · 6 Okt 2017
Uppdaterad 16 Okt 2017
"Du bedöms kategoriskt som person utifrån var du väljer att dricka din bira eller käka din stek", berättar Daniel Nyhlén.

"Du bedöms kategoriskt som person utifrån var du väljer att dricka din bira eller käka din stek", berättar Daniel Nyhlén. Foto: Metro, Karin Grip/ SvD/TT


På vissa mindre välrenommerade hak är alla välkomna och mixen av gästerna är minst sagt fascinerande. Men att gå dit rimmar illa för en del. En bekant närmast hånlog när jag berättade, och så kom det där igen: "Sitter du där och super!"

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag gillar att gå på krogen. Visst är det trevligt att sippa på ett glas rött efter jobbet på fredagskvällen? Men på senare tid har jag upptäckt hur krogsnobberiet blir allt värre i Stockholms city där jag verkar och bor.

Låt mig berätta. Du bedöms kategoriskt som person utifrån var du väljer att dricka din bira eller käka din stek.

Enligt ”förstå-sig-påarna” så signalerar valet av restaurang vem du är och vad du står för. Välj en krog som inte är lika hipp, exempelvis en enklare sylta på Sveavägen, så får du minsann höra att du lever.

– Sitter du där och super, kan det låta.

Som en riktig lantis, uppväxt mitt på den västgötska myllan, finner jag det trist. Jag trivs nämligen bra bland ”vanligt folk” och har märkt att stämningen inte sällan är trevligare och mer uppsluppen än där dryga advokater, avdankade rockstjärnor och finanseliten dinerar. Den skitnödiga stämningen är som bortblåst och du bedöms inte efter loggan på shoppingkassen. Folk skiter i om det står Lidl eller Louis Vuitton.

Ta exempelvis Lion Bar eller Dovas där ölen är billigast i stan. Bland stammisarna finns en hel del original som inte riktigt passar in i Stureplans-mallen. Men hel, ren, och hyfsat nykter är det som gäller. Alla är med andra ord välkomna och mixen av gästerna är minst sagt fascinerande.

Men att gå dit rimmar illa för en del. En bekant närmast hånlog när jag berättade, och så kom det där igen:

– Sitter du där och super!

På tal om folkliga krogar. I veckan var jag på Golden Hits 25 års-jubileum. Att krogen funnits där så länge är inte överraskande. Ta en titt under helgkvällarna så förstår ni varför. De har Stockholms längsta krogkö som med hästlängder slår de som trängs utanför ”trendigare” Sturecompagniet, Hells håla och allt vad de heter.

En av anledningarna till succén är att showpalatset inte gör skillnad på folk och folk. Och det är där jag tror poängen ligger. Man kommer så mycket längre med en trevlig attityd och ett leende i dörren. Det gäller både vakter såväl som gäster. Snobberi på krogen ligger inte i tiden.

Daniel Nyhlén, publisher

Plus: Knut Bar i Stockholm – wallenbergare på älg. Bäst i stan.Minus: Cykeldårar på stan – ringklocka och hjälm ger dig inte rätten att preja fotgängare.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Nyhlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro