ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför älskar jag fotboll

Fredrik Backman · 20 Okt 2012
Uppdaterad 20 Okt 2012
därför älskar jag fotboll

därför älskar jag fotboll


klar

Artikellänk är kopierad

Tyskland-Sverige 4-4. Det fick mig verkligen att minnas varför jag älskar fotboll. Folk älskar ju fotboll av olika anledningar. För oförutsägbarheten. För skönheten. För Erik Hamréns babyhuvudstora slipsknut. För att Zlatan kan starta ett bråk i ett tomt rum. För att Tobias Sana klipper sin frisyr i ett rum som är både tomt och släckt. 

Själv gillar jag den av samma anledning som jag gillar att prata om liv efter döden: Man behöver liksom aldrig erkänna att man har fel. 

”Mäh! Under Lagerbäck hade vi aldrig gjort fyra mål på en halvl…”, ”Määäh! Under Lagerbäck hade vi aldrig släppt i-n fyra mål på en ha…”, ”Määääääh Hamrén är bättre matchcoach för han bytte in Kim Kä…”, MÄH! Hamrén är en köttmupp för han borde ha spelat Kim från star…”. Och på andra sidan bordet sitter en StÖl och skakar på huvudet och återgår till den allomfattande taktikanalysen ”de borde ha köttat mer”. Sverige har nio miljoner förbundskaptener och minst dubbelt så många såna där retorikexperter som kvällstidningarna ringer när politiker har hållit tal. 

Varenda lunchrum härifrån till Preussen är plötsligt fullt av medelålders mellanchefer som kan berätta för dig vad man tydligt kan ”utläsa” av ”Zlatans kroppsspråk”. Som religion. Ingen behöver någonsin erkänna att de har fel för blir det fel så är det inte vårt fel utan fel på domaren och om domaren dömer efter reglerna så är det fel på reglerna. ”Men rent vetenskapligt så var ju Big Bang d…”, ”mmm jag hör vad du säger mmnäää, jag tror inte på vetenskap serru”. ”Va? Vadå tror in…”, ”Jag tror inte på vetenskap serru. Fel på reglerna va.”

Och skulle det mot förmodan inte vara fel på reglerna så är det fel på planen. När Färöarna kommer till Friends Arena nästa år tycker jag att vi ska låta intendenten på Moderna Museet jobba som planskötare. Färöarna bara ”men…vafan…ni har ju bara klippt den halvan av planen som Sverige ska anfalla på! Och i ert straffområde har ni anlagt nån jävla japansk trädgård och ett dussin enbärsbuskar figurklippta till Klas Ingesson-silhuetter!”. Och Moderna Museets intendent bara ”Det är konstgräs. Det är inte meningen att ni ska förstå”. Eller så gör vi som Polen när England kom dit för att spela match i tisdags och Polen hade glömt stänga taket till arenan när det regnade så de fick skjuta upp matchen. Sure, Polen, sure. ”Glömt”. Jag ”glömmer” också stänga solluckan i vår Hyundai natten innan lönehelg på Ikea. Oel ngati kameie, som man säger i Avatar. I see you, Polen.

Det är därför jag gillar fotboll. Det viktiga är inte vem som vinner det viktiga är att aldrig behöva erkänna att man har fel. Det är därför alla är emot målkameror.

Med målkameror skulle ju vilken jävla lallare som helst kunna ha rätt om fotboll.

Fotbollen måste bli en del av samhället. Politikerna kan till exempel göra som med privata vårdföretag och förbjuda vinster. Om alla matcher slutar oavgjort så blir liksom ingen typ sur och då blir det liksom typ mindre huliganism. +

Pär Mårts. Halva den här krönikan borde ju ha handlat om ishockey för där har vi ju fler mästerskapsmedaljer. Eller … vänta nu … i så fall borde ju hela den här krönikan ha handlat om simning. Eller … vänta nu … i så fall borde ju he …

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Backman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro