ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför är det bra att den abortvägrande barnmorskan förlorade i AD

Cissi Wallin · 12 Apr 2017
Uppdaterad 12 Apr 2017
Kvinnors kroppar och sexualitet inte ska ha ett skit med religiösa fanatikers förvridna kvinnosyn att göra, skriver Cissi Wallin.

Kvinnors kroppar och sexualitet inte ska ha ett skit med religiösa fanatikers förvridna kvinnosyn att göra, skriver Cissi Wallin. Foto: Foto: IBL


Barnmorskan Ellinor Grimmark vägrar utföra aborter på grund av sin kristna tro. När hon nekades jobb kände hon sig diskriminerad och stämde Region Jönköping. På onsdagen slog Arbetsdomstolen fast att barnmorskan inte har blivit diskriminerad. Cissi Wallin håller med om beslutet.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

LÄS ROLAND POIRIER MARTINSSON SOM INTE HÅLLER MED OM ARBETSDOMSOLENS BESLUT HÄR

Så slog klockan 11 och Arbetsdomstolens dom kom – barnmorskan som vägrar utföra aborter på grund av sin kristna tro har inte blivit diskriminerad. Att hon nekats jobb beror helt enkelt inte på att man inom vården vill mobba och kränka stackars troende personal. Utan att man snarare vill skydda stackars patienter från just kränkning. Domen var väntad. Men barnmorskan som ju är en bricka i ett betydligt större spel, med amerikanska anti-aborthögern i ryggen kommer givetvis ömka på. Veva vidare. Försöka klamra sig fast vid tomma argument om att man minsann måste kunna få välja bort vissa arbetsuppgifter inom vården. Allt med Bibeln i högsta hugg. Medan vi övriga mest vill ha en vårdapparat fri från skuldande och skammande i Jesu, Allah eller annan helig figurs namn.

Vi får inte glömma att detta inte handlar om en enskild diskriminerad vårdgivare. Utan om dyrköpt lobbyism, hängiven sin propaganda. Övertygad om att hela världen ska dansa efter dess föråldrade värdekonservatism-pipa.

Arbetsdomstolens beslut är en vinst för alla oss kvinnor. För oavsett vad man personligen står i abortfrågan så har vi lagar och regler. Skapade för ett fritt och öppet samhälle. Där preventivmedel och abort ska finnas tillgängligt för alla som vill och behöver. Där kvinnors kroppar och sexualitet inte ska ha ett skit med religiösa fanatikers förvridna kvinnosyn att göra. Där vi aktivt motverkar det.

Och barnmorskan i fråga? Hon kan ju alltid söka jobb på förskola, om hon nu så gärna vill jobba med ”livets början”. Men det skulle ju inte lobbyisterna som håller i hennes marionettrådar gilla. Där kvävs ju deras enträgna kamp med brinnande kvinnohat som vapen. Det pågår ett globalt krig mot kvinnor, på olika nivåer. Dagens domstolsbeslut är en liten men viktig seger.

Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro