ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför är det dåligt att den abortvägrande barnmorskan förlorade i AD

Roland Poirier Martinsson · 12 Apr 2017
Uppdaterad 12 Apr 2017
Bör man få slippa det som våldför sig på den egna personen? Ja, om det är praktiskt möjligt. Exempel kan konstrueras inom alla yrken, skriver Roland Poirier Martinsson.

Bör man få slippa det som våldför sig på den egna personen? Ja, om det är praktiskt möjligt. Exempel kan konstrueras inom alla yrken, skriver Roland Poirier Martinsson. Foto: IBL


Barnmorskan Ellinor Grimmark vägrar utföra aborter på grund av sin kristna tro. När hon nekades jobb kände hon sig diskriminerad och stämde Region Jönköping. På onsdagen slog Arbetsdomstolen fast att barnmorskan inte har blivit diskriminerad. Roland Poirier Martinsson håller inte med om beslutet.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

LÄS CISSI WALLIN SOM HÅLLER MED OM ARBETSDOMSOLENS BESLUT HÄR

Tänk en lärare som vägrar sätta elever i skamvrån och en kock som vägrar göra sås. Läraren bör såklart följa sitt samvete. Krögaren har rätt att säga upp kocken. Barnmorskan som inte vill utföra aborter befinner sig gråzonen. Hon vill utföra kärnuppgiften — att förlösa barn — men slippa en mindre vanlig uppgift.Är det ett problem?

När vi väntar barn är vi känsliga. Varje nybliven förälder vet att en nyhet om våld mot barn känns outhärdlig. I Sverige finns många gravida som är abortmotståndare. Är det långsökt att deras känslor förstärks? Att de önskar en barnmorska som delar deras känslor?

Tänk ett flyktingbarn som blir polis och inte vill tvångsutvisa flyktingar. Är det orimligt? Kan inte denne vara en tillgång i vissa situationer?

Argumentet handlar inte om samvetsfrihet. Det säger att yrken som ägnas åt människor tjänar på inre mångfald vad gäller etnicitet, kön, ålder, religion, sexuell identitet och så vidare. Bortsett från små arbetsplatser och högst specialiserade yrken är det också möjligt att uppnå. Med tanke på vårt samhälles mångfald skulle det dessutom tjäna på en sådan öppenhet.

Och grundfrågan? Bör man få slippa det som våldför sig på den egna personen? Ja, om det är praktiskt möjligt. Exempel kan konstrueras inom alla yrken.

Ursäkten ”Jag följde bara order” har en vedervärdig historia.

Varför då hätskheten mot barnmorskan? Svaret är att hennes motståndare förväxlar samvetsfrihet med aborträtt. Om hon fått rätt skulle hon bli en trojansk häst.

Jag undrar, hur paranoid får man vara?

Roland Poirier Martinsson

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro