ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Därför är det viktigt att agera när någon som ammar kränks

Metro · 1 Maj 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Nu ska jag skriva om amning! Nej, nu tappade jag säkert majoriteten av läsarna: alla som inte är intresserade av amning, kanske inte har barn eller de som bara är urtrötta på gnälliga amningspropagandister som jag.

Omstart! Tycker du att den mest intoleranta i omgivningen ska få sätta ribban för hur kvinnor får se ut och bete sig? Låter det som en vettig grej kan du sluta läsa nu. Då är du den fiende Amningsuppropet bekämpar och jag har inget hopp om att övertyga dig. Vi slåss för att kunna få lagstöd mot diskriminering för att hantera sådana som dig.

►LÄS MER: Undersökning: Så många tycker det är okej att amma offentligt

Om du däremot tycker det låter vansinnigt och anser att kvinnor i stället borde få bestämma över sina egna kroppar – underbart, välkommen som allierad!

Det handlar om respekt för varje kvinnas val. En förälder ska kunna flaskmata eller amma efter behag. Omgivningen ska inte få ta sig rätten att bestämma eller fördöma det. Men det händer tyvärr.

Som allierad kan du stötta ammande på många sätt. Ett vänligt leende och en nick väger upp många intoleranta kommentarer och miner. Om något händer, visa civilkurage och engagera dig. Kommer en taskig kommentar till en ammande, ifrågasätt. Visa att inte alla håller med. ”Så tycker inte jag” kan räcka. Låt inte trollen vinna.

Kränks den ammande verbalt eller till och med hotas av avvisning, erbjud dig att vittna. Fråga den som avvisar så det är tydligt: ”Du säger alltså att det inte får ammas här?” Det är notorisk svårt att få rätt efter att ha blivit utkastad eller illa behandlad på grund av amning, oftast är allt bara ”missförstånd” där ord står mot ord. Ett oberoende vittne är guld värt, gärna med dokumentation av händelsen.

LÄS MER: Professorn: Du kan visst dricka alkohol när du ammar

Samma taktik går att använda i alla situationer när sköra och utsatta personer utsätts för intolerantas åsikter. Som ammande och nybliven förälder är det väldigt svårt att stå på sig, vi behöver alla goda krafter som kan och törs hjälpa till.

Kicki Sahamies

Grundare av Amningsuppropet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro