ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför är Palins garderob mer värd än utrikespolitiken

Alexandra Pascalidou · 27 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Aten-OS 2004. Finlands president Tarja Halonen står i kön till VIP-entrén. Vakterna vid den stenhårda säkerhetskontrollen vägrar släppa in henne. Hon har glömt sitt passerkort. När hon lågmält försöker övertala vakten om att hon faktiskt är Finlands president svarar han: ”Yeah right och jag är påven”. När jag försäkrar mannen att kvinnan i kön talar sanning försvarar han sig med följande minnesvärda replik: Men hon är ju klädd som en ryggsäcks-turist. ”Kläderna gör mannen” heter ett gammalt grekiskt ordspråk. Kläderna är nämligen ett eget språk. De talar om vilka vi är, vilken roll eller status vi har i samhället och vad vi eftersträvar.

Men klädkulturerna varierar världen över. Skandinaviska politiker signalerar sin trovärdighet och folklighet genom att uppträda i foträta leriga skor, fleecetröjor eller gummistövlar som väcker varma känslor för det enkla, jordnära, naturälskande idealet. På andra sidan Atlanten är det presidentval om en vecka. ”Den enda skillnaden mellan en hockeymorsa och en pitbull är läppstiftet”, sa Republikanernas vicepresidentkandidat Palin i sitt installationstal på konventet som om hon visste att valet mer skulle komma att handla om mode än mänskliga rättigheter.

Kanske för att det är första gången som kvinnor kandiderar. Sarah Palin som kommer från den kallaste delstaten är det hetaste samtalsämnet. Medier och middagssällskap talar mer om fembarnsmammans frisyr än hennes vapenhets, abortmotstånd och trångsynta världsbild. Just nu pågår stripptävlingar där bästa Palinkopian vinner, Palin-peruker och masker säljs, tidningar kränger på Palin-looken. Kvinnan som beskriver sig själv som en ”vanlig hockeymorsa” har ett klädkonto som kostat kampanjen mer än en miljon kronor. Palins stylist får högre lön än Mc Cains utrikesrådgivare.  Det säger en del om USAs syn på utrikespolitik.

De republikanska rådgivarna vet att en bild säger mer än tusen ord. Därför investerar de i kläder som ska kompensera kunskapskluckorna. Ju mindre man har på fötterna ju mer måste man ha på kroppen. Valentino-kavajen ska ge Palin en air av världsvan kosmopolit trots att hon aldrig varit utomlands om man bortser från blixtbesöket i Bagdad. Det omsorgsfullt slarvuppsatta mamma-har-bråttom-håret , de tunna glasögonen som adderar ett intellektuellt penseldrag och fjärmar henne från den skönhetsmiss hon en gång var. Det är bilden inte budskapet som är i fokus.

Sällan har jag sett så många närbilder på bara ben i ett presidentval. Det är bara Schymans spiror som kan tävla med Sarah Palins flitigt fotograferade raka rör. Det gamla ordspråket borde ändras till ”Kläderna gör kvinnan” med tanke på att kvinnors klädval och utseende nagelfars och bedöms betydligt hårdare. Av både vakter och väljare.+ Assyriska FC – trots förlusten är de värda att hissas– Regn och rusk

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro