ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför är Sverige inte alls jämställt

Hanna E Lindberg · 23 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sitter på ett fik och pimplar bryggkaffe med en vän. Vi börjar prata om internationella kvinnodagen, den 8 mars.

”En speciell kvinnodag? Sverige är ju typ jämställt”, säger min kompis.”Nä…men”, svarar jag snabbt.

Hör mig själv börja rabbla de vanliga argumenten: Löneskillnaderna, misshandeln, det obetalda hemarbetet.

Men jag hejdar mig.

”Skit i statistiken”, säger jag. Börjar berätta om allt det där andra istället. Det som händer hela tiden.

Som igår:07:30 Morgonrusning i tuben. Plötsligt känner jag hur någon trycker sig mot mig. Vänder mig om. En man i 30-års åldern tittar bort. Sen händer det igen. Hans hand på min höft. Jag ber honom ta bort den. Juckmannen mumlar nåt om trängsel. Ingen säger något.12:00 Lunchjoggar på löpbandet. Lägger märke till gymmets ljud: En massa gutturala ”oooufh”, ”argh” och krystläten. Men det är bara männen låter. Vi kvinnor pressar under tystnad. Som på statsvetarkursen. Det är flest tjejer men killarna som hörs.17:00 Träffar en gammal jobbkompis. Hans hoj har blivit snodd. Eftersom jag nyss köpt en ny erbjuder jag honom min gamla. Han avböjer.”Nej, jag kan inte ta emot den”.”Jo, jag lovar. Du får den, insisterar jag.

Han blir stram, och vrider lite på sig. Sen säger han, på fullt allvar:”Nej, alltså jag tror faktiskt inte jag kan cykla runt på en damcykel.”19:10 Äter middag på stan. Drabbar samman med en man som glufsat blängsylta. Han granskar mig grundligt. Uppifrån och ner. En ryckning i överläppen, som Viggo Strieber i Rederiet. 21:30 Promenerar hemåt i mörkret. Hör steg bakom mig, kastar ett getöga över axeln. Grabbar tag i min nyckelknippa – för säkerhetsskull. ”Ta dig samman”, tänker jag. ”Nästan alla våldtäkter sker ju inomhus”.

Tillbaka på kaféet. Jag fyller på med mer kaffe. Min kompis påpekar att alla har skitdagar. ”Det här var en bra dag”, säger jag, och fortsätter:”Varannan kvinna i Sverige har utsatts för våld av någon man efter 15-årsdagen. Av de som sjukskrivs för stress är majoriteten kvinnor. Klart att vi ska ha en dag som uppmärksammar halva befolkningens orättvisor.”+ Isarna. Har äntligen fått testa långfärdsskridskor.– Galleriornas dyra kundtoaletter. 10 kronor är inte okej.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna E Lindberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro