ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför är utegångsförbud i förorten en dum idé

Lisa Magnusson · 26 Maj 2016
Uppdaterad 26 Maj 2016

Det vandaliseras, eldas och kastas sten, och hårdast drabbas förstås den stora majoriteten skötsamma invånare. De förtjänar trygghet, inte särlagstiftning och kollektiv bestraffning, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har varit stökigt i flera av landets förorter den senaste tiden, och det är mycket bra att detta diskuteras. Dessvärre har det inneburit att problemet på en och samma gång förlorat alla proportioner och helt bagatelliserats bort.

Att bråkstakarna är ”kriminella” är sant per definition, för det är – som i Annie Lööfs klassiska gamla sägning – ”kriminellt att vara kriminell”. Skadegörelse är olagligt, liksom att kasta sten på polis och räddningstjänst. Och knarket vissa haft på sig? Olagligt, det också.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: Gabriel Wikström är skadligare än rökning

Men ingen verkar ifrågasätta gärningsmannaprofilen bakom brott som att tända eld på sopor och sedan stanna kvar för att kasta sten på brandkåren. Om sådana idiotier inte låter mest som grovt urspårade skitungars verk.

Och har någon gått igenom listan över ”de mest utsatta platserna” som valsar runt i pressen just nu? Jag har bara ögnat igenom den, men såg då att min egen hemstad fanns med. Stadsdelen som nämns är inte bara felstavad, utan dessutom ett rätt tacosvennigt radhusområde.

Ändå har den offentliga bilden blivit den av en förhärdad yrkeskriminell mobb som försöker ta över hela Sverige, av en laglös slum som hotfullt breder ut sig. 

Att invandrarfientliga krafter redan har sin analys klar är bara väntat, liksom att de inte drar sig för att frisera den med bilder från helt andra sammanhang. Särskilt olyckligt blir det när även polisens missvisande meddelanden från förorten får spridning i sociala medier, som förra tisdagen: ”Brand, Stockholm: Olslogatan, Husby. Ungdomar eldar på en träveranda till ett äldreboende”. Bara den som läser den bakomliggande rapporten får veta att "det var ingen brand utan en minneslund med gravljus tända”.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Lars Vilks är ett offer som har en lite för kort kjol

Men sådana nyanseringar hinns inte med i debatten. Allt går så fort nu, för fort. Centerpartiet föreslår förbud mot ”hindrande av utryckning”, uppenbarligen ovetande om att en sådan lag redan finns. Kristdemokraterna vill ha ”nolltolerans mot klotter”. Expressens ledarsida menar att all förortsrelaterad ungdomsbrottslighet borde upp i rätten inom ett dygn, trots att det är så kort tid att ingen ens skulle hinna få en advokat, än mindre en rättssäker prövning.

Allra längst går ett moderat ljushuvud som önskar sig utegångsförbud i förorten: Efter klockan 21 ska alla id-kontrolleras, och om någon är under 18 måste föräldrarna kontaktas. Efter klockan 22 blir det automatiskt häkte. Han verkar inte ha tänkt över hur den redan underbemannade polisen både ska hinna med detta allomfattande, fascistiska övervakningsprojekt OCH bekämpa de faktiska problemen.

För visst finns det problem, allvarliga sådana till och med. Det är oacceptabelt att det vandaliseras, eldas och kastas sten, och hårdast drabbas förstås den stora majoriteten skötsamma invånare. De förtjänar trygghet, inte särlagstiftning och kollektiv bestraffning. 

Och minst lika viktigt som tuffare tag är de långsiktiga och förebyggande insatserna. Att samhället finns där, alltid, inte bara i form av blåljus när kaoset redan är ett faktum.

+ Candace Payne, kvinnan som bär en Chewbacca-mask och skrattar hysteriskt åt dess inbyggda ljudeffekter i flera minuter. Var på gott humör hela dagen efter att ha sett detta klipp!

- Redan har folk börjat ondgöra sig över hur tråkig Candace Payne är, att de verkligen inte fattar varför folk gillar den där videon. Måste det alltid komma en backlash på allting? Leave Happy Chewbacca alone!

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro