ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför behövs dålig stämning

Björn Hedensjö · 10 Mar 2016
Uppdaterad 10 Mar 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Världen har aldrig varit så nära att gå under som den var några dagar hösten 1962. Året innan hade den USA-stödda invasionen av kubanska Grisbukten misslyckats under fiaskoartade former. Sovjetunionen placerade sedan kärnvapenrobotar på Kuba, och under den så kallade Kubakrisens 12 dagar framstod tredje världskriget som ett väldigt verkligt hot.

Hur kunde det vara så nära att gå så illa? I analysen efteråt har så kallat grupptänkande i kretsen kring den amerikanska presidenten Kennedy lyfts fram som en viktig förklaring. Presidenten hade omgett sig med en bunt jasägande nickedockor, som inte hade kraft, mod eller mandat att ifrågasätta usla beslut.

►LÄS MER: ”Rövhattar” som Steve Jobs finns i Sverige också

Nu är det beteendet – att omge sig med jasägare – absolut inte något som bara Kennedy ägnat sig åt. Tvärtom blir det lätt så i all form av rekrytering, även i svenska styrelser och ledningsgrupper. En av de stora riskfaktorerna för enögt grupptänkande är en hög grad av homogenitet i en grupp. Och det finns ett massivt forskningsstöd för att vi tyvärr premierar just likhet i urvalsprocesser. Vi är sämre på personbedömning än vi tror och förväxlar lätt likhet med kompetens. Om du tvivlar är det bara att titta på klonerna i nästan vilken svensk börsbolagsstyrelse som helst.

När styrelse- och ledningsrum befolkas av kompisar och kopior får man räkna med konformism. Den naturliga tendensen att börja tycka som andra blir ännu mer uttalad när det inte finns någon som bidrar med andra perspektiv, infallsvinklar – och inte är så rädd för dålig stämning. Med större mångfald – oavsett om det handlar om kön, ålder, etnisk eller social bakgrund – minskar risken för att konformistiska kompisklubbar tar dåliga beslut.

►LÄS MER: Gör revolution mot värdelösa möten

Bristen på digital kompetens i svenska bolagsstyrelser, som det larmades om härom veckan, är ett färskt exempel på problemet. Priset man betalar för att sätta kloner på lediga stolar blir där väldigt tydligt. Bristen på mångfald i din styrelse kanske inte leder till ett tredje världskrig. Men räkna med ökad risk för felbeslut och dåliga affärer.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro