ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför blir vi så irriterade på fjortonåringar

Jonas Cramby · 17 Sep 2010
Uppdaterad 12 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förra veckan var min sambo och dotter och handlade på H&M när en flicka i 14-årsåldern utan anledning gav min flickvän en stenhård axel i bröstet. Samtidigt puttade flickans kompis vår två år gamla dotter så att hon trillade.

Min sambo blev naturligtvis förbannad och utbrast, "Vafan håller ni på med?" varpå en av tonårsflickorna ställde sig med händerna i sidan och härmade henne, "Vafan håller ni på med?".

Min flickvän blev chockad. Hon trodde inte att fjortonåringar betedde sig så här klichéartat fjortisaktigt utanför kvällstidningarnas löpsedlar. Om de verkligen gjorde sånt här, vad skulle de hitta på härnäst? Dricka lite bajamajatvål, filma ett handjobb med sina mobilkameror och sedan surfa hem på taket på ett tunnelbanetåg och när föräldrarna frågar vad de gjort skrika, "Det ska väl du fan skita i", kasta sig på sängen och sedan stirra på en plansch föreställande Tokio Hotel-sångaren Bill Kaulitz?

Jag, däremot, var inte lika förvånad.Runt 14 år peakar nämligen människan inte bara i acne och skum lukt utan också i hur irriterande de är. Alla irriterar sig på 14-åringar, inklusive 14-åringarna själva (en 14-årings värsta skällsord är ju till exempel fjortis).

Samtidigt är 14 år också den ålder som vi spenderar resten av livet att idealisera – våra somrar, till exempel, blir aldrig så fantastiska som då. 14 är den ålder indiemusiker inte kan sluta skriva låtar om och otaliga böcker, tv-serier och filmer arbetar stenhårt för att sentimentalisera (om scenen på H&M, till exempel, hade varit med i film skulle det ju vara en metafor för ungdomligt uppror, inte bara ett par ungjävlar som betedde sig illa).

Och det kanske just är därför vi blir så lätt irriterade av 14-åringar: För att vi inte är dem längre. Och att när vi ser dem, så påminns vi om att vi kanske aldrig heller var det?

Så hur gick det då för min sambo under shoppingturen? Jo, hon valde att hantera situationen som en vuxen: hon gick till kassan och sa till expediten att hon precis såg de båda flickorna snatta.+ Uttagningsveckorna i “Idol” är fortfarande oöverträffad tv-underhållning.

– Men vem orkar egentligen engagera sig under finalprogrammen?

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro