ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Därför bör vi slopa sexköpslagen

Erica Gustafsson · 21 Mar 2017
Uppdaterad 22 Mar 2017
Utifrån ett människorättsperspektiv så är full avkriminalisering den mest framgångsrika metoden, sett till sexarbetares trygghet och hälsa, skriver Erica Gustafsson, Feminister för Solidaritet.

Utifrån ett människorättsperspektiv så är full avkriminalisering den mest framgångsrika metoden, sett till sexarbetares trygghet och hälsa, skriver Erica Gustafsson, Feminister för Solidaritet. Foto: Privat/TT


Skulle en avkriminalisering av den svenska sexköpslagen göra samhället mer inkluderande för utsatta grupper? Eller är lagen ett skydd mot de som är mest utsatta? I dagens debatt ställs åsikterna mot varandra.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

LÄS DEBATTEN FÖR SEXKÖPSLAGEN HÄR

Jag är emot sexköpslagen därför att utifrån ett människorättsperspektiv så är full avkriminalisering den mest framgångsrika metoden, sett till sexarbetares trygghet och hälsa. Full avkriminalisering innebär att allt som rör sex mot ersättning inte är ett brott. I Nya Zeeland till exempel är det inte kriminellt att betala för eller sälja sex, samtidigt som övergrepp, våld, och utnyttjande fortfarande är brottsligt. Enligt deras statliga utredning säger fler sexarbetare att de kan vända sig till myndigheter om de behöver stöd eller vill anmäla brott emot dem sedan lagen infördes.

Den svenska sexköpslagen handlar om en idé om vad vi inte vill ha i samhället. Det betyder att den inte handlar om vad som är minst skadligt för de som i nuläget säljer sex. Sexköpslagens syfte är att skrämma folk från att köpa sex och indirekt göra det svårt att sälja sex.

Vårt grannland Norge som har en liknande lag. De har kritiserats av Amnesty International, som gjorde en stor undersökning av sexarbetares situation där förra året. Kritiken handlade bland annat om att fastighetsägarna inte vill förknippas med sexarbetare och därför vräker dem om det kommer fram att de bor eller jobbar i deras bostäder eftersom de inte vill bli åtalade för koppleri. Detta händer även i Sverige. Detta kan omöjligt hjälpa de som säljer sex då de blir bostadslösa, och att det bara flyttar sexarbetet någon annanstans.

Internationellt sett är sexarbetarledda grupper emot att införa den svenska sexköpslagen; nu senast i Skottland. Att sexarbetare själva höjer röster emot lagen borde ses som en viktig faktor för politiker och lagstiftare.

Det som behövs är inte en lag som moraliserar, som har en bakgrund i religiösa värderingar om sjukdomsspridande kvinnor eller hur sex ska se ut för att anses ”fint”. Vi behöver en fungerande välfärdspolitik; bostäder, sjukvård, utbildning, pension som alla kan ta del av, särskilt om en är fattig. Att sälja sex är ett alternativ för dem som inte kan få ett ”vanligt” jobb. Ett orättvist samhälle och sämre välfärd bör ses som ”boven i dramat”. Inte att folk säljer sex för att kunna betala mat och hyra.

Många tror att de enda som är emot sexköpslagen är den så kallade ”pimplobbyn” och att personer som talar ut om hur skadlig lagen är gör det för att de värnar om kunders eller mäns rätt att köpa sex, men detta är en förminskande debatteknik då många av de starkaste motståndarna är sexarbetare själva. Sexköpslagen isolerar sexarbetare och gör dem mer sårbara då de tvingas under jord.

De enda som borde få bestämma hur sexarbetare bäst ska stöttas är de som själva säljer sex. De är de enda som kan ses som experter i ämnet. Sedan sexköpslagen introducerades i Sverige har inte en enda statlig utredning gjorts utifrån vad sexarbetare själva säger och regeringen ser det till och med som en positiv effekt av lagen att sexarbetare rapporterar att det blivit svårare och farligare att sälja sex. En kan fråga sig för vem den här lagen finns.

För de som bryr sig om de som faktiskt säljer sex finns det bara ett råd: lyssna på dem som påverkas av lagen i sitt dagliga liv. Deras röster är de enda som spelar roll i den här frågan.

Erica Gustafsson, Feminister för Solidaritet

pil
Om debattören:

Feminister för Solidaritet har medlemmar både i Sverige och utomlands och växte fram under våren 2016 i solidaritet med sexarbetares rättigheter efter flertalet incidenter där sexarbetare exkluderades ur feministiska sammanhang.

klar

Artikellänk är kopierad

Erica Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro