ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Därför bytte vi plats med tiggarna utanför vår matbutik

Liv Elf Karlén · 3 Feb 2017
Uppdaterad 3 Feb 2017
Vi kan sitta utanför affären och veta att vi kan känna oss trygga. Det kan inte de här två personerna. Därför valde vi att sitta istället för dem under en dag, skriver Liv Elf Karlén.

Vi kan sitta utanför affären och veta att vi kan känna oss trygga. Det kan inte de här två personerna. Därför valde vi att sitta istället för dem under en dag, skriver Liv Elf Karlén. Foto: Privat


Liv och hennes sambo Otto bestämde sig för att under en dag sitta utanför sina mataffärer och tigga istället för den kvinna och man som brukar sitta där. Här berättar de om varför och hur de upplevde det.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Första tanken som slår mig när jag viker ihop benen och krånglar mig ner på kartongbiten jag lagt ut på marken är: När satt jag senast på trottoaren? En person binder sin golden retriever bredvid mig och går med snabba steg in i mataffären. Golden retrievern ger mig ett snabbt ögonkast och sen fortsätter vi vår väntan.

Jag och min sambo Otto bestämde oss för att under en dag sitta utanför våra mataffärer och tigga istället för den kvinna och man som brukar sitta där. Pengarna vi fick in gick till dem. Vi har sett att poliser vid upprepade tillfällen har börjat besöka kvinnan utanför matbutiken där vi handlar varje dag. Det har börjat komma klagomål till affären över att hon får sitta inomhus och värma sig. Vi hör berättelser om romer som blivit utkörda ur stan av polis och fått sina mobiltelefoner sönderslagna.

Vi kan såklart inte veta vad som har hänt och vad som är rykten, men vi reagerar på att klimatet blir hårdare. Vi vill leva i ett samhälle där åsynen av en polis innebär trygghet, inte rädsla. Känner du dig rädd då du ser en polis så ska det bero på något du har gjort inte på vem du är. Det är inte olagligt att sitta på trottoaren, det är heller inte olagligt att be om pengar. Jag och Otto kan sitta utanför affären och veta att vi kommer kunna bemöta människor och deras kommentarer och vi kan känna oss trygga. Det kan inte de här två personerna. Därför valde vi att sitta istället för dem under en dag.

Jag sitter precis nedanför löpsedlarna. Många stannar 30 centimeter framför mig och står en stund och läser ovanför mitt huvud. “Hej!” De tittar som att jag plötsligt har uppstått ur tomma intet precis framför deras fötter. Att jag kunde vara så osynlig ända tills de förstod att jag inte var en av ”de där”. Vissa tankar och förhållningssätt passar så bra ihop med en viss hud-, hår- och ögonfärg och en viss sorts kläder att när de förutfattade idéerna inte stämmer gå hjärnan i baklås.

Gymnasieelever från skolan bredvid går ut för att röka. Någon vrålar: Asså det sitter en svenne utanför affären! Det blir många spännande, upprörande och värmande samtal under dagen. Ska man ge, eller inte, du borde protestera utanför parlamentet i Bukarest istället! En person “har inte hjärta” att ge kvinnan som brukar sitta där pengar. ”Hon skulle vara lyckligare fattig, men hemma med sina barn”.

Vi önskar såklart att det fanns andra sätt för kvinnan och mannen att försörja sina familjer. Men att den möjligheten inte finns har vi ingen lust att klandra eller hålla dem ansvariga för. Nu när de sitter där vill vi inte att de ska behöva utstå fördomar, rasism och trakasserier.

Tills människor slipper tigga hoppas vi att vi som har möjlighet att försörja oss på annat sätt åtminstone kan bidra till att upprätthålla människovärdet och se till att inte olika lagar gäller olika personer. Bara vetskapen om hur in i märgen iskall du blir efter bara 40 min utanför affären gör oss övertygade om att detta inte är något som du väljer att göra om du inte måste.

Liv Elf Karlén, dramatiker och regissör

pil
Fakta om debattören:

Liv Elf Karlen och Otto Milde genomförde aktionen #jagsitteristället i Stockholm mån 30/1 och tors 2/2. Pengarna människor lade i deras muggar gav de till kvinnan och mannen som de satt istället för.

pil
Fakta om debatten

• Tiggeri är inte i sig straffbart eller annars otillåtet enligt svensk lag. I vissa fall kan det dock finnas anledning att pröva om det är fråga om verksamhet som omfattas av tillstånd enligt t.ex. ordningslagen eller lokala föreskrifter.

• De EU-migranter som försörjer sig genom att tigga tjänar runt 70 kronor per dag

Källa: Polisen, Stadsmissionen

klar

Artikellänk är kopierad

Liv Elf Karlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro