ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför frias Säpomannen

Stefan Wahlberg · 22 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag läser domarna från fallet med den livvakt vid SÄPO som har stått åtalad för en tortyrliknande våldtäkt. Tingsrätten var enhällig i sin dom; sex års fängelse för grov våldtäkt. Nu har hovrättens lika enhälliga dom kommit; Säpomannen frias från alla anklagelser.Vi som inte var med den där kalla höstdagen på en öde tomt utanför Uppsala förra året kommer givetvis aldrig att få veta vad som egentligen hände. Kvinnan påstår att hon under en hel eftermiddag och kväll låg fastkedjad med handbojor utomhus där hon blev svårt våldtagen och misshandlad. Livvakten påstår att detta är lögn och att de i själva verket hade frivilligt sado-masochistiskt sex.Ögonvittnen och teknisk bevisning saknas, den rättsmedicinska undersökningen motsäger inte någon av versionerna och till syvende och sist handlar målet om att väga kvinnans trovärdighet mot mannens.Tingsrätten kom fram till att båda parternas berättelser i och för sig var trovärdiga. Utöver detta skriver man att "det finns uppgifter i kvinnans berättelse som i jämförelse med övrig bevisning framstår som mindre sannolika. Dessa påverkar bedömningen av hennes trovärdighet negativt". Mannen har inte på någon punkt kunnat beslås med lögn. Ändå valde tingsrätten att fälla honom.I hovrätten blev det därför i praktiken fråga om en omvänd bevisbörda där mannens advokat Johan Eriksson fick ta fram ytterligare objektiv bevisning. Tre läkare, alla experter på så kallad hypotermi, har efter vetenskapliga beräkningar intygat att kvinnans kroppstemperatur borde ha sjunkit till under 35 grader om hennes berättelse om den utdragna sextortyren utomhus stämmer. I så fall skulle hon inte ha varit kapabel att agera som hon gjorde efter händelsen. De poliser som kom till platsen skulle dessutom ha lagt märke till de medicinska symptom som en sådan nedkylning innebär. Hovrätten konstaterar att detta är den viktigaste av "ett flertal omständigheter som talar emot att det gått till som kvinnan uppgett". Därför friar hovrätten mannen från alla anklagelser. Det hade dock onekligen varit bättre för alla inblandade parter om åklagaren hade sett till att få frågan utredd redan innan hon väckte sitt åtal mot Säpomannen.+ Erik Åsards bok ”Den sårbara supermakten” – USA:s politiska historia från Kennedy till Obama i ett nötskal.– Att SJ:s bedrövliga underhåll av sina vagnar drabbar tusentals kunder på bara ett par dagar bådar inte gott inför vintern!

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro