ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför har gömda flyktingar rätt till vård

Nabila Abdul Fattah · 3 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I förra veckan var jag konferencier på Rätt till vård-festivalen i Göteborg. Det var en helkväll med en massa artister för att uppmärksamma Sveriges val att helt strunta i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter när det gäller vård till alla. Utöver det gick det också ut på att skrapa ihop pengar till Rosengrenska Stiftelsen som är en vårdklinik för gömda flyktingar i Göteborgsområdet.

När jag väl stod på scenen så ville jag inte att det bara skulle vara vilken fest som helst, utan att folk skulle få veta varför de kommit dit, vilka de hjälpte, vad deras historia är.

Så jag läste upp några fall och man såg hur publiken gjorde grimaser och skakade på huvudet som en reaktion på dessa vidriga fall. Under några sekunder skulle man kunna tro att jag pratade om kriget i Afghanistan, om folkmordet i Rwanda eller om barnprostituerade i Thailand. Men det var åt oss själva som folk skakade på huvudet, och det är inget annat än skamligt.

Man säger att man är lite rädd för ”vårdturism”, att vi är lite för fattiga för att ta emot sjuka, papperslösa flyktingar, att vården gäller bara för de som betalar skatt, att den som inte betalar skatt inte får en del av kakan!

Men vilka argument man än väljer att luta sig mot så har Sverige ändå undertecknat FN-avtalet. Vi har undertecknat och lovat att ta hand om människor som är sjuka, oavsett medborgarskap. Vi är inte ett land som säger nej till en kvinna som blivit våldtagen, men inte kan göra abort eller ens gå till mödravårdscentralen för att kolla hur fostret mår för att hon är rädd för att gå till läkaren.

Vi säger inte heller nej till ett brännskadat barn vars familj inte kan ta honom till sjukhuset och resultatet blir att han får illaluktande sår över hela kroppen. Eller väljer vi att vara ett sånt land för att vår migrationsminister tycker det? 

I mitten av kvällen presenterade jag Sanna Vestin från Rädda Barnen på scenen. Hon drog den bästa sammanfattningen jag hört på länge: ”Fackliga rättigheter har man när man är med i facket, medborgerliga rättigheter har man om man är medborgare, mänskliga rättigheter har man om man är människa, dom får man inte av migrationsministern.”

Vi ska inte göra det här för att vara snälla eller goda människor. Vi ska göra det här för att vi ska se det som en skyldighet som medmänniskor. + Jag ska bli faster!

Finns alldeles för mycket att klaga på för att få plats här.

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro