ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Därför kallar jag mig för feminist

feministen · 8 Dec 2014
Uppdaterad 8 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnor ska kunna dela med sig av sina åsikter på samma sätt som män, tycker signaturen Feministen.
Kvinnor ska kunna dela med sig av sina åsikter på samma sätt som män, tycker signaturen Feministen.Foto: Alamy

Dagens insändarskribent skriver om varför begreppet feminism är viktigt.

Jag anser att det i dagens samhälle är välkänt och välbevisat att vi lever i ett patriarkat där kvinnor blir förtryckta och där det är männen som har makten. De flesta är medvetna om att kvinnor och män får olika lön för lika arbete och att kvinnor utsätts för flest sexuella övergrepp. När man ställer frågan ”vill du ha ett jämställt samhälle”, så svarar de allra flesta ja. Men ställer man frågan ”är du feminist?” så får man allt fler nej. Feminismen finns för att höja upp gruppen kvinnor i vårt samhälle, som är en förtryckt grupp. Desto mindre skillnad det är mellan könen, desto mindre är pressen att behöva identifiera sig som ett visst kön. Feminismen hjälper oss att skapa ett samhälle där könet är oviktigt och där fokuset sätts på människan som individ istället för på vilket kön en väljer att identifiera sig som. Det finns många som ändå ifrågasätter feminismen och undrar varför rörelsen kallas för just feminism om tanken är att det ska gynna alla och göra vårt samhälle jämställt, när feminismen egent­ligen bara fokuserar på kvinnorna. Poängen är helt enkelt att höja upp den grupp som är nedtryckt för att förhoppningsvis i slutändan bli av med alla könsroller och kunna leva ett jämställt samhälle. Fokuset sätts på kvinnorna för att upplysa om kvinnornas situation och för att för en gångs skull låta kvinnorna ta plats och få synas samt dela sina åsikter och kunna påverka samhället, på precis samma sätt som männen r­edan gör.

klar

Artikellänk är kopierad

feministen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro