ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför kan internet bli ett demokratiproblem

Tanvir Mansur · 19 Jan 2015
Uppdaterad 19 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

​TANVIR MANSUR​: När Birgitta Jonsson fyllde 80 år, firade hon genom att starta en så kallad hashtag på Twitter. #FruJonsson80 blev snabbt en populär tagg och människor över hela Sverige gratulerade henne på födelsedagen. Birgitta berättar hur hon använder Twitter för att kunna följa opinionsbildare och journalister:

– Jag ville se vad som händer i samhället och visa att även gamla människor finns. Det gav mig en chans att driva äldrefrågor och bidra med erfarenheter från förr. Med Twitter kan jag också få kontakt med yngre aktiva med samhällsintresse.

Birgitta är aktiv i SeniorNet Kungsholmen. Enligt principen ”Äldre lär äldre”, hjälper de seniorer att använda datorer. 

Samtidigt som teknikutvecklingen går snabbt i Sverige, hamnar kunskaper om användningen av internet på efterkälken. Därför behöver samhället hjälpa de som har svårt att hänga med.

På bara några decennier har allt fler tjänster i samhället gått över till att genomföras på internet. Post, bankärenden och skattedeklaration. För oss som är tekniskt kunniga är det fantastiskt. Det innebär att vi, med några enkla knapptryck på mobiltelefonen, kan deklarera våra inkomster till Skatteverket samtidigt som vi åker buss. Men alla är inte lika skickliga med datorer och smartphones. Framförallt äldre personer. Det gör att de kan isoleras från grundläggande kommunikation i samhället.

I slutändan blir det ett demokratiproblem, då stora delar av befolkningen inte har samma tillgång till information som andra. De flesta arbetsgivare kräver någon slags datoranvändning, och människor som inte riktigt lärt sig det har då svårt att få den typen av arbete. Var fjärde vuxen i Sverige saknar grundläggande IT-kompetens. Därför behöver samhället engagera sig i frågan om att utveckla vuxna och äldres IT-kunskaper.

I flera kommuner har även initiativet IT-Guide startats. Ungdomar som nyligen kommit till Sverige hjälper seniorer som har haft svårt med datoranvändningen. De har kurser, internetkaféer och hjälper även till med ärenden på nätet. Samtidigt får ungdomarna öva svenska och lära känna trevliga människor. Det är en klockren idé. IT-Guide löser alltså två samhällsutmaningar på en gång. I sin Youtube-video, “Han har visat mig världen”, visar de hur viktigt initiativet är för bägge grupperna. De unga får också nytta av sina IT-kunskaper och får en merit inför arbetslivet.

Att hjälpa äldre i dag handlar inte bara att gå med någon över bilvägen, utan också att installera en Facebook-app och hjälpa hen att kommunicera med andra. 

På sin födelsedag fick Birgitta Jonsson 1000 nya följare på Twitter. Fler vill ta del av hennes tankar, och fler borde göra det. Förhoppningsvis kan vi snart höra fler viktiga röster från äldre.

+ Obama avslöjade i veckan att USA kommer göra community college gratis för de som klarar av sina studier. Det är revolutionerande i ett land där pengar styr allt, även tillgången till utbildning.

- Att polisen letar efter Sveriges Radios uppgiftslämnare efter att Ekot avsöljade Södertörnspolisens kvinnoregister.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro