ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför loggade jag ut från sociala medier

Johan Norberg · 27 Apr 2016
Uppdaterad 27 Okt 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Om du läser den här texten digitalt är det troligen inte de delar av hjärnan som hanterar språk och visuella intryck som är mest aktiva, utan de som hanterar beslutsfattande och abstraktionsförmåga. Du läser inte, utan du väljer och väljer bort, skummar och utvärderar ständigt för att avgöra om du ska fortsätta läsa och dela, eller om du ska snegla mot det senaste på Facebook och Instagram eller kolla meddelanden.

För varje uppdatering, nyhet och lajk ger hjärnan en liten dopaminbelöning, och jakten på den vänjer din hjärna vid en slags konstant, splittrad halvuppmärksamhet . Än så länge finns få vetenskapliga studier av vad det gör med oss – alla är ju alltid uppkopplade så det är svårt att hitta kontrollgrupper. 

►LÄS MER: Johan Norberg: "Fattigdom orsakas inte av textilindustrin – tvärtom"

Jag tog en digital detox i helgen. Det är inte första gången, men det är första gången sedan sociala medier har blivit så centrala i våra liv. För första gången på länge ägnade jag mig inte åt att klicka, titta, skrolla, klicka och titta om och om igen. Jag är teknikoptimist, så det tar emot att medge att jag blev en smula avstressad av att hjärnan inte var i ständig beredskap. Jag läste böcker mer koncentrerat och somnade in lugnare. Jag brydde mig mindre om vad andra tycker när jag inte längre jagade lajks.

Jag försökte inte längre utnyttja varje tiominutersepisod i en hiss, på en perrong eller i en butikskö till att uppdatera mig om allt som har hänt i världen. Det gjorde att jag associerade friare och tänkte tankar till slut, på det där sättet som annars förbehålls duschen eller löpspåret.

Våra sociala medier fungerar nämligen ofta som en utmattande granne som tränger sig in och berättar om en kattvideo jag bara måste se, går ut igen och sedan, när jag precis återfått fokus, slår upp dörren igen och berättar vad han ska äta till middag. En del tyder på att människor får mer kreativa idéer och fattar mer avgörande beslut när de är nedkopplade, för att de då inte ständigt distraheras.

►LÄS MER: Johan Norberg: "Skatteparadis är bättre än skattehelveten"

Sociala medier har berikat våra liv något enormt, och det finns forskare som menar att vi också blir intelligentare av ökade informationsflöden. Själv tror jag att yngre – digitala infödingar – anpassar sig bättre än vi digitala invandrare. Men det kräver att vi lär oss när vi kan skumma och när vi bör reflektera, och det kan kräva att vi drar upp regler för oss själva om hur mycket och när. Då vi behöver fokus kan vi stänga det som inte behövs, och ibland bör vi ta en detox.

Själv är jag tillbaka online. Men mindre kroniskt aktiv än förr. Jag insåg hur mycket tomma kalorier det var i flödet – och då har jag ändå de mest intressanta vännerna i världen. Efter att ha lajkat mig mätt lämnade jag det digitala matbordet utan särskilt mycket näring, så snart kände jag klicksuget igen.

+ Game of Thrones, säsong 6. Man har längtat som besatt – som Jorah har längtat efter Daenerys, som Cersei saknat Myrcella, som Brienne sökt efter Sansa.

- Stockholm vill ha vinter-OS 2026. Fler politiker som vill bränna folkets skattepengar i den olympiska elden.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro