ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför mår flickorna så dåligt

Hillevi Wahl · 18 Dec 2012
Uppdaterad 18 Dec 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Det kanske inte är någon jättenyhet att ungdomar inte mår så bra. Men jag hajar ändå till när jag tar del av Stockholmsenkäten – en undersökning som genomförs bland elever i grundskolans årskurs 9 och gymnasieårskurs 2. 

I min stadsdel, på Kungsholmen i Stockholm, så säger 83 procent av killarna i årskurs 9 att det är riktigt härligt att leva. För flickorna är den siffran bara 60 procent. Siffran för flickorna är alarmerande, säger forskarna.

För vad har hänt med de andra fyrtio procenten av tjejerna? 

Undersökningen innehåller 350 frågor per deltagare och det är 17 länskommuner som deltar tillsammans med Stockholm. Den är nedbrytbar på stadsdelsnivå – och de här alarmerande siffrorna handlar om ungarna i mina kvarter, dem jag träffar varje dag, i skolan, i mataffären, på gatorna. Även mina barn kommer en dag att svara på enkäten i årskurs nio. Kommer min dotter då att vara en av dem som tycker att livet är riktigt härligt att leva? Eller kommer hon att vara en av dem som nästan går under?

Det är mycket som ger mig kalla kårar i undersökningen. Och på något sätt känns det som om det mesta hör ihop. Hälften av alla flickor i gymnasiet röker, debutåldern för tobak är 12 år för pojkar och flickor. 

Bara det är illa, men jag håller på att trilla av stolen när jag inser hur vanligt det är att dessa ungdomar röker vattenpipa. WHO säger att en timmes rökning av vattenpipa motsvarar hundra cigaretter. 

Men det fattar de inte, ungarna. Förmodligen för att vi vuxna knappt ens vet vad en vattenpipa är. 

Vi vet sedan tidigare att sannolikheten för utvecklande av normbrytande beteenden, exempelvis kriminalitet, är skolk och tidig rök- och alkoholdebut.

Debutåldern för narkotika på Kungsholmen är 14 år för både flickor och pojkar och andelen niondeklassare som har använt narkotika på Kungsholmen i Stockholm är 11 procent av pojkarna och 20 procent av flickorna. Tjugo! Klart som fanken att de mår dåligt.

Cannabis har tydligen blivit coolt igen och THC-halten har ökat så det blivit mycket starkare och ger ett kraftfullare beroende. Det går inte alls att jämföra med drogerna som fanns på till exempel 70-talet, förklarar Kungsholmens preventionsenhet Fält och Fritid som jobbar oerhört hårt för att försöka få föräldrar och skolor att fatta vad det är som är på väg att hända deras barn.

Men det är få som vill lyssna.

Nyligen hade de bjudits in till en skola för att informera alla föräldrar och lärare om alla dessa siffror. Det kom max trettio föräldrar och lyssnade. 

Kunskap är makt – och det allra minsta vi kan göra för våra barn är att hålla oss informerade om deras verklighet. Eller har vi för fullt upp med att uppdatera våra egna statusrader på Facebook?

 En studie gjord på uppdrag av UNICEF visar att de viktigaste ingredienserna för att ett barn ska vara lycklig är: Tid med familj och vänner och att få leka utomhus. Det stod ingenting om Iphones eller tv-spel.+ Lyckliga barn

 I P1-programmet ”Samtal från Andra hemmet” samtalar Alexandra Pascalidou med ungdomar på deras villkor. Det absolut bästa jag har hört om barnfattigdom. Lyssna och häpna!– Fattiga barn

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro