ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför måste vi vara förebilder

Tanvir Mansur · 1 Jul 2016
Uppdaterad 1 Jul 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Barn och unga gör som vi gör, inte som vi säger. Därför behöver vi som är vuxna tänka på det här. Att vara förebild. Vill vi att andra ska göra som vi gör?

“Vi är stolta över dig”. Så sade en bengalisk bekant till familjen till mig. Det han menade var att han var glad över att se en person med ursprung i Bangladesh i tidningen. Eller, en bengal, som vi kallas. Jag hade inte reflekterat över det tidigare, men bara att synas i media gör skillnad. Om jag inte hade haft förebilder i tidningarna innan mig, så hade jag aldrig trott att jag skulle kunna skriva här.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Hatet och terrorn kommer aldrig att vinna – det gör kärleken

En gång fick jag prata i telefon med en gymnasieelev som skrev ett skolarbete om journalistik. Vi hade ett långt samtal, och det visade sig att eleven kände igen sig i något jag hade skrivit. Jag hade berättat om pressen att behöva gifta sig med någon från samma land. Eleven hade föräldrar från Pakistan och såg samma tendenser i sin omgivning. En annan pakistanier kom fram till mig efter en demonstration. Hen gillade det jag skrev om och funderade på varför det är så få bengaler eller pakistanier på de antirasistiska manifestationerna som brukar hållas i Stockholm. Det var en bra fråga.

Jag glömmer ibland bort att jag är bengal från Orten. Och att det har betydelse för andra. Att människor som liknar mig kan spetsa till öronen extra mycket för att vi har liknande ursprung. Därför kan det vara ännu viktigare att visa att många bengaler också är samhällsengagerade och feminister. På något sätt hoppas jag att unga läsare tar med sig Metro-tidningen hem och visar sina föräldrar. Det som skrivs av oss som är progressiva kan påverka konservativa familjer i en riktning för ökad tolerans.

Många förortsbarn får höra “du kommer inte kunna bli nåt”. Från föräldrar, skolpersonal och vänner. Samtidigt skriver tidningarna bara om hur deras områden är “kriminella”. Självklart påverkas deras självkänsla. Deras syn på sin framtid. Därför har vi som är vuxna ett extra stort ansvar för att ge dem rätt förutsättningar och stöd. Visa att vi tror på dem. Bara då kan människor tro på sig själva och sina förmågor.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Regeringen är alldeles för tyst om Turkiets övergrepp

De flesta journalister kommer från den vita medelklassen. De bor ofta i storstädernas innerstäder. De har ett utifrån-perspektiv på frågor om segregation, diskriminering och rasism. Ett annat perspektiv än vi som växer upp i områden där skolorna har för lite resurser och lärare som byts ut varje år. Vi som har lärt känna människor med ursprung från hela världen. Som har vänner ifrån 50 länder. Vi kan flera språk och förstår hur olika kulturer fungerar. Andra människor är aldrig exotiska för oss. De är en del av vår vardag. Att ha vuxit upp i en förort är alltså en kompetens som allt för många underskattar. De ungdomarna har den största potentialen i Sverige idag. Bara vi ger dem chansen. Vi måste vara deras förebilder.

+ Evyn Redar, som också är kolumnist i den här tidningen. Shoutout till dig som är så klok, och förändrar världen. <3

- Expressens journalister har åkt på safari i våra förorter igen med sin reportageserie “Utanförskapet inifrån”. Självklart har de utelämnat segregerade Östermalm och Djursholm där det bor människor som gömmer skattepengar utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro