ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför når inkompetenta män toppen

Björn Hedensjö · 8 Okt 2015
Uppdaterad 9 Okt 2015

Björn Hedensjö funderar på hur många chefer kan vara så dåliga.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur kan så många chefer vara så dåliga? Den frågan ställde sig forskaren Laurence J Peter för snart ett halvt sekel sedan. Svaret han kom fram till kallas Peters princip, och den beskriver varför många arbetsplatser har gott om klåpare på de högre nivåerna. Principen kan enkelt sammanfattas så här: duktiga personer befordras upp till den nivå där de inte längre klarar att göra ett bra jobb. På den nivån, sin inkompetensnivå, blir de sedan kvar.

Även om Peters princip presenterades humoristiskt i boken med samma namn så säger den något om illa fungerande arbetsplatser. Samtidigt ger den en förenklad bild. Alla har nämligen inte samma chans att rekryteras upp till sin inkompetensnivå. Jag kommer att tänka på det när jag läser om forskning som fokuserar på en alldeles särskild sorts inkompetens – den manliga. En förklaring till att så många inkompetenta män når ledande positioner är vår mänskliga oförmåga att skilja på hybris och kompetens, enligt psykologiprofessorn Tomas Chamorro-Premuzic.

En övertro på den egna förmågan – vanligare hos män –misstolkas av omgivningen som ledarpotential, och vi låter villigt storsnackare ta rodret. Denna tendens till självöverskattning blir därför en fördel för manliga chefsaspiranter i konkurrensen, hävdar han. I en studie från Columbia Business School visade det sig exempelvis att en felaktigt hög tilltro till den egna förmågan, mer än tidigare prestationer, påverkade chansen att utses till ledare i en grupp.

Det gynnade männen i experimentet. Män rekryteras på potential och kvinnor på resultat sägs det, men den här studien tyder på att även högst inbillad potential faktiskt kan trumfa bevisad förmåga. Vad gör man åt saken? Att folk frivilligt avstår från välbetalda jobb på sin inkompetensnivå och ger plats till någon mer kvalificerad är att hoppas på för mycket. Bättre då att utnyttja de beprövade test och rekryteringsmetoder som bäst förutsäger prestation – sådana som så långt som möjligt är blinda för kön. 

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro