ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Därför ska du inte jubla över att du får tillbaka på skatten

Mikael Elinder · 7 Jun 2016
Uppdaterad 3 Feb 2017
Mikael Elinder. 

Mikael Elinder.  Foto: TT/privat/montage


klar

Artikellänk är kopierad

I dagarna kommer något mycket märkligt att ske, i alla fall utifrån en ekonoms perspektiv. Ett par miljoner svenskar väntas glädjas över att de får tillbaka pengar på skatten. Och det är inte lite pengar det handlar om, förra året betalade Skatteverket tillbaka drygt 30 miljarder kronor till oss medborgare.

Vad är det då som är så märkligt med att glädja sig åt att skatteverket sätter in ett par tusen kronor på kontot, ofta precis lagom till semestern? Det är väl inte konstigt att det är en trevlig överraskning? Jo faktiskt. Det är ju inte ett lotteri vi deltar i. De som får skatteåterbäring har betalat in för mycket skatt under året och de som får restskatt har betalat för lite. Genom att hålla koll på sina inkomster och vilka avdrag man har rätt till så går det ganska enkelt att undvika att få tillbaka på skatten.

LÄS MER
Så här använder svenskarna skatteåterbäringen

Det märkliga med att glädjas åt skatteåterbäring ligger alltså i att pengar lånats ut, i princip räntefritt, till staten genom att människor har betalat in för hög skatt. Om skatteinbetalningarna inte varit onödigt höga så skulle pengarna alltså redan varit på kontot och kunnat användas på ett bättre sätt. Några kanske hade behövt pengarna till en vinterresa medan andra kanske skulle sparat eller investerat dem. Oavsett hur de skulle använts är det svårt att se varför någon skulle vilja att staten tar hand om pengarna under året för att sedan få tillbaka dem till semestern. Det finns ju bättre sätt att spara på.

Eftersom det får anses ytterst ovanligt att någon aktivt lånar ut pengar gratis får man rimligen utgå ifrån att det har varit ett misstag att betala in för mycket i skatt. Visserligen är kanske inte misstaget särskilt allvarligt. Den som får tillbaka 10 000 kronor på skatten kanske har gått miste om någon hundralapp i missad avkastning. Undantaget är de som har dyra krediter, i form av snabblån eller kreditkortsskulder som skulle varit betydligt mer betjänta av att kunna betala tillbaka skulderna tidigare. För den som gått tusen kronor back varje månad och låtit det belasta kreditkortet har antagligen fått betala ungefär tusen kronor i onödiga räntekostnader. För de flesta är förlusten rimligen betydligt mindre och misstaget alltså inte särskilt allvarligt. Men det är ändå märkligt att glädjas över att upptäcka att man gjort ett misstag, hur litet det än må vara.

LÄS MER
Ekonomerna: Så får du din skatteåterbäring att växa

Ännu märkligare är det att bli besviken över att få restskatt. De som får restskatt har ju fått låna pengar gratis av staten! Som privatperson är det inte ofta man får chansen att låna räntefritt och när det uppdagas att så varit fallet, borde det vara något att glädjas åt.

Hur går man då tillväga för att undvika att få skatteåterbäring? På skatteverkets hemsida kan man ansöka om jämkning genom att fylla i en blankett. För att det ska bli rätt ska årsinkomsten uppskattas liksom de avdrag som planeras, t.ex. ränteavdrag eller reseavdrag. Skatteverkets beslut lämnas till arbetsgivaren som sedan drar mindre i skatt från lönen. Det är enkelt!

Själv fick jag tillbaka på skatten, och blev glad, men nu är det dags att begära jämkning. Vi måste sluta jubla över att vi får tillbaka på skatten.

Mikael ElinderDocent och lektor i nationalekonomi vid Uppsala universitet och Institutet för näringslivsforskning (IFN)

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Elinder
Mikael Elinder
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro