ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Därför ska vi vara stolta över sexköpslagen

Nina Rung · 21 Mar 2017
Uppdaterad 21 Mar 2017
Sexköpslagen kriminaliserar att för sin egen njutnings skull kunna utnyttja att en redan utsatt kvinna inte har något val än att låta sin kropp utnyttjas, skriver Nina Rung, kriminolog och barnrättsexpert.

Sexköpslagen kriminaliserar att för sin egen njutnings skull kunna utnyttja att en redan utsatt kvinna inte har något val än att låta sin kropp utnyttjas, skriver Nina Rung, kriminolog och barnrättsexpert. Foto: Viktor Milonjic


Skulle en avkriminalisering av den svenska sexköpslagen göra samhället mer inkluderande för utsatta grupper? Eller är lagen ett skydd mot de som är mest utsatta? I dagens debatt ställs åsikterna mot varandra.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

LÄS DEBATTEN MOT SEXKÖPSLAGEN HÄR

Människohandel är den tredje största ekonomin i världen, efter narkotika och vapen. De mest lättförtjänta pengarna tjänar de grovt kriminella på sexuell handel. Kvinnors och barns kroppar kan säljas år efter år och ge inkomster upprepade gånger och under lång tid medan narkotika och vapen bara ger cashflow en gång. Att köpa sex bidrar därför till att upprätthålla den grovt organiserade brottsligheten. I länder utan reglering utnyttjas de fattigaste och mest utsatta kvinnorna. För 10 euro kan män i Tyskland köpa en kropp. Och 1,2 miljoner tyska män utnyttjar den möjligheten och gör det också varje dygn.

Sveriges sexköpslag fyller snart 20 år och det finns anledning att fira. Sedan lagen infördes har andelen svenska män som köpt sex legat på en konstant låg nivå i förhållande till våra grannländer. Och vi har också en tydligt lägre andel kvinnor i gatuprostitution sedan lagen infördes. Vår sexköpslag är unik i sin utformning eftersom lagstiftaren ville ta fasta på att skydda de mest utsatta. Och det här är det fina med kråksången. Sexköpslagen fokuserar inte bara på det oerhört skeva i att äldre, rikare män köper sin rätt till utlösning av yngre, utsatta och fattiga kvinnor. Den fokuserar också på kvinnornas trygghet och möjlighet att få hjälp. Sexköpslagen fungerar som ett verktyg, en armékniv om en så vill. Dels fungerar den förebyggande. Många män hindras av att sexköp är en kriminell handling. Dels fungerar lagen självreglerande på så sätt att män inte använder våld i samma utsträckning i samband med sexköp eftersom kvinnorna kan anmäla själva sexköpet i sig om de blir utsatta för våld. Kvinnorna kan tryggt anmäla till polis och myndigheter har möjlighet att både samarbeta och hjälpa kvinnorna.

De som hävdar att det är en transaktion mellan två likställda vuxna personer missar mål. Det är en maktobalans lik ingen annan. Av kvinnorna i prostitution i Sverige i dag kommer den absoluta majoriteten från de fattigaste länderna i världen. Från Rumänien, Bulgarien, Litauen och Nigeria. Det är kvinnor utan andra val, ofta med både hemlöshet och våld i bagaget när de väl hamnar i människohandlarnas händer. Och för många av de svenska flickor och kvinnor i prostitution finns ofta övergrepp, självskada, missbruk och psykisk ohälsa i ryggsäcken. Det är en utsatthet som inte existerar i någon annan “bransch”. Just därför kan vi inte prata om “sexarbete”. Därför att det inte finns något arbete som ens liknar det som människohandlarna skapar.

Sexköpslagen kriminaliserar att för sin egen njutnings skull kunna utnyttja att en redan utsatt kvinna inte har något val än att låta sin kropp utnyttjas tre, fem eller tio gånger av olika män varje dag. Jag är tacksam och glad att Sverige visar vägen och att fler och fler länder följer efter. Senast i raden av länder att kriminalisera sexköp var Nordirland och Frankrike. Min förhoppning är att det snart blir många fler. Sveriges sexköpslag är en av de lagar på kvinnofridsområdet som ger oss en särställning i världen i vår ambition att skydda kvinnor och barn från exploatering och övergrepp. Det är en del av den svenska exporten. Och den ska vi vara stolta över.

Nina Rung, kriminolog och barnrättsexpert

pil
Fakta om debattören:

Grundare av Huskurage som är en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relation genom att ge grannar verktyg att agera.

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Rung
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro