ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför skriver arbetarklassen Carpe Diem” i sina hem

Lisa Magnusson · 1 Mar 2017
Uppdaterad 1 Mar 2017
Det finns inget som är så ointressant som fullkomlighet, skriver Lisa Magnusson.

Det finns inget som är så ointressant som fullkomlighet, skriver Lisa Magnusson.


Lisa Magnusson minns hur det skrattades åt överklassparet med vindsvåning och teppanyakihäll 2010. Men skrattet fastnar i halsen när hon inser att hela Sverige beter sig likadant.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Ni kommer väl ihåg hur det skrattades åt överklassparet med teppanyakihäll år 2010? Åt deras vindsvåning som blivit ett sätt att leva, deras dåliga goda smak. Deras ”livsstil”. Det skrattet fastnar ju i halsen när man betänker att hela Sverige faktiskt beter sig sådär.

Livsstil är vad som får medelklassen att renovera sönder sina lägenheter, måla över allt i vitt och slå ut väggar tills de bor i en enda stor sal. Det är livsstil som får arbetarklassen att skriva CARPE DIEM rätt över sängarna i sina sovrum och förvara mjölet i en porslinsskål som det står SUCRE på.

Livsstil är skälet till att folk inte bara slutat säga ”jogga” och i stället kallar det ”löpträna”, utan dessutom känner sig manade att dela med sig i sociala medier varje gång de ägnat sig åt detta och exakt vilken sträcka de då sprang. Små darriga streck på en liten karta.

Livsstil är skälet till att Göteborgs-Posten Hälsa ställde frågan: ”Vad tränar du?” till Jessica Gedin, som inte sysslar med idrott – då hade det väl varit begripligt – utan kultur.

”Ingenting, det har jag aldrig gjort”, svarade hon. ”Hur har man tid för träning?”

Egentligen är det ju en högst klok och rimlig motfråga. Men den blev sensation, eftersom vi lever i en tid då träna inte är en hobby utan det nya leva.

Du är vad du äter, du är vad du konsumerar. Du är ditt jobb, förverkliga dig själv! Du får #aldrigvila.

Till och med det som betraktas som det lilla livet, det vill säga att ha barn, är livsstil. De måste räddas undan skadlig plast. De får inte titta på tv för då skadas deras hjärnor för alltid. Häromdagen publicerade Aftonbladet en debattartikel av en mamma som menade att om man älskar sitt barn så utsätter man det inte för ”den vita döden”. Det var socker hon menade.

Alltså. Jag har alls inget emot skitdrömmar om att vara en sund själ i en sund kropp i ett vackert hem, jag drömmer dem själv. Jag bara menar att det verkligt osunda är att vi hela tiden matas med de där framfiltrerade fantasierna, inte bara från reklamen utan också från våra vänner och bekanta, och det på daglig basis. Att idealtillståndet framhålls som det normala, trots att det perfekta inte alls är så perfekt.

För det finns ju inget som är så ointressant som fullkomlighet, inget så ogenomträngligt. Jag behöver ju bara se till mig själv: Aldrig känner jag så stor närhet till andra som när vi blottar våra fel och brister för varandra, allt det som gör oss till just oss. Är det inte ironiskt? Att jakten efter att bli sedda och älskade bara för oss längre bort från att bli sedda och älskade.

Det finns egentligen bara en sak som är glädjande med den farsot som stavas livsstil, och det är att kampen mot den med fördel kan föras från våra egna chipssmuliga tv-soffor.

+ Historien om Nils Bildt, mannen som låtsades vara svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare i amerikansk tv, blir bara allt mer osannolik. Nu har det visat sig att han även försökt nästla sig in som rådgivare i samband med att en japansk journalist kidnappats av jihadister samt att han haft ett helt påhittat företag där flera personer ovetandes angetts vara delaktiga. När kommer filmen med Tom Hanks i huvudrollen?

– Degenererade semlor. Nej, wraps och kringlor och bakelser som låtsas vara semlor är inte ”festliga” och ”kul”. De är styggelser som försöker parasitera på semlans goda namn.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro