ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför skulle Ryssland ha vunnit Eurovision

Lisa Magnusson · 26 Maj 2015
Uppdaterad 26 Maj 2015

klar

Artikellänk är kopierad

LISA MAGNUSSON: ”Ryssarna blir nog farliga”, sade jag till mina kompisar i tv-soffan när vi hört "A million voices". Vi kommer från olika länder – Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och USA – men ett hade vi gemensamt, och det var att ingen ville att Ryssland skulle vinna helgens Eurovisionsschlagerfestival.

Ryssland är som den där högstadiemobbaren som flinande knuffar alla han går förbi och doppar folks huvuden i toan. Inte för att de gjort honom något, utan för att han kan. Visst fattar han att han inte kan äga hela skolan rent bokstavligen. Men han vet också att man kommer rätt långt bara på att ingjuta skräck.

Under president Vladimir Putin har landet invaderat Ukraina och även gång på gång kränkt andra grannars luftrum (inklusive Sveriges) i otäcka små maktuppvisningar. Politiska motståndare försvinner. Och förrförra året förbjöds ”homosexuell propaganda” mot barn, vilket alltså gjort det olagligt att till exempel säga till en förtvivlad 17-åring att det är okej att älska den man älskar även om den är av samma kön.

Problemet med att bete sig som en påse skit är att man inte blir särskilt populär. Men det är ju jobbigt med dålig stämning på skoldiskot. Inför årets Eurovision installerades därför specialteknik för att dämpa ljudet av publikprotesterna som uppstod varje gång Ryssland fick poäng. Det hjälpte sådär. Vid ett tillfälle blev buropen så höga att de österrikiska programledarna kände sig nödgade att hojta att ”music should stand over politics tonight”, mitt i direktsändningen.

Och ja. Efter första halvlek ledde Ryssland stort, Polina Gagarina var gråtigt segerviss. Mina kompisar och jag svor sammanbitet. ”JAAA!!!!”, skrek vi i tv-soffan när Sverige slutligen vann. Till och med tysken var glad, trots att hans stackars land inte fått en enda poäng.

Så här i efterhand ångrar jag mig. Jag tror att det hade varit bättre om Ryssland vunnit istället. Deras låt skrevs av svenskar, så vi skulle fortfarande haft del i segern. Och vi hade sluppit nästa års värdskap, som enligt SVT:s vd kommer att bli ”en ekonomisk smäll”. Men det bästa är att det vore en sådan mardröm för Ryssland att hålla i en folkfest av det här slaget.

Redan när landet var OS-värd uttryckte Vladimir Putin oro över homosex. Förra veckan sade hans kyrkliga motsvarighet, Patriarken Kirill av Moskva och hela Ryssland, att schlager är omoraliskt och emot den ryska kulturen, att han hoppades på förlust. Instinktivt vill man ge dem fingret, men jag tycker vi skall ge dem segern istället. Även för vår skull.

Hela Europa buade åt Polina Gagarina. För oss betydde det inget att hon pussade dragdrottningen Conchita Wurst, det var bara något som flimrade förbi. Men homohataren Ryssland lär ha noterat. Vore det inte kul om hela skolan kom och glitterfestade hos honom nästa år?

+ Ibland försöker internet vara snällt. Som när någon lade upp en skadeglad bild på en man som blivit hånad för att han dansade trots att han var jättetjock. Folk blev förbannade. Ingen skall skammas till att sluta dansa!

- Snälla nternet spred bilden på #dancingman och efterlyste honom i hopp om att få tala om för honom att han duger som han är. När han identifierats hade han redan hunnit bli världsnyhet. Under helgens dancing man-jippo framgick det tydligt hur obekväm han var med att ha gjorts till en symbol.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro