ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Därför vill vi bli lurade på nätet

Hillevi Wahl · 12 Jan 2016
Uppdaterad 12 Jan 2016

Vi vill inte veta sanningen. Vi vill egentligen bara få vår egen världsbild bekräftad”, skriver Hillevi Wahl.

klar

Artikellänk är kopierad

När Metros Viralgranskare startade för snart två år sedan så var det för att journalister var dåliga på att granska välklickade historier och rykten som fick stor spridning på nätet. Man tänkte sig att världen blev klokare om vi bara berättade vad som egentligen var sant.

Men sanningen är att vi vill bli lurade. Vi vill inte veta sanningen. Vi vill egentligen bara få vår egen världsbild bekräftad. Det skriver Caitlin Dewey i sin sista What-was-fake-krönika i ansedda Washington Post. Hon säger att hon har nått världs ände. Det har ingen betydelse hur många kolumner hon skriver, hur många fake-grejer hon berättar om, hur osannolika historier hon än tvingas dementera – folk vill inte veta. Det är mer lönsamt att vara en bluffare, skriver hon krasst.

Det finns de som tjänar stora pengar på att hitta på sådant vi vill tro på. Som att invandrare är roten till allt ont, att blondiner är dumma och veganer militanta. Eller bekräfta andra uppenbart störtlöjliga stereotyper. Medelålders småkonservativa människor – vi är viktigaste målgruppen. Vad som helst som upprör oss och får igång klickfingret är big business. Om det sedan är råttor i pizzan, påhittade kvinnomord eller brutal djursex – det är egalt. Bara vi får upp pulsen så tjänar de pengar.

Som av en händelse är det nästan alltid muslimer, fattiga, svarta och syrianer som hängs ut som skyldiga, skriver Caitlin Dewey. De som redan står längst ner i hierarkin. Som alltid sparkar vi nedåt. Drivkraften är pengar, och hat. Och rädslor. ”Om tant Britta har en gammal fobi för ekorrar kommer hon rätt säkert att dela vidare fakeartiklar om onda ekorrar”, förklarar Caitlin Dewey. Så enkelt – och samtidigt så oerhört komplicerat är det. Våra rädslor gör oss till lätta måltavlor för de cyniska bluffarna: ”Det var väl det vi visste!”

Sedan kan erkända viralgranskare som Sofia Mirjamsdotter, Emanuel Karlsten och halva journalistkåren skriva sig blåa för att försöka nyansera bilden av ekorrar och andra minoriteter – dumheten växer ändå, för det är så många som tjänar pengar och politisk makt på att vi ska tro att ekorrar är onda.

Som en av Viralgranskarens grundare, Jack Werner, skrev på twitter när han läste Caitlin Deweys krönika: De som tror på bluffar gör det för att de vill. De som brydde sig om källkritik bryr sig mer i dag, de som sket i det skiter i det ännu mer.” Vilken sorts människa vill du vara?

+ Låt 16-åringar rösta! Självklart ska 16-åringar få rösta i kommunalvalen. Då börjar vi kanske lyssna på dem, äntligen. Ge dem makt över sina liv och de kommer att må bättre.

– Fult, Facebook. Horribla, hatiska inlägg med hot om våldtäkt och skott i nacken mot kvinnliga ministrar får okejstämpel av Facebook. Men Köpenhamnsstatyn Lille Havefruen är för naken för att visas.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro