ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Databasen kan stoppa flaskhalsarna

Stefan Wahlberg · 25 Mar 2011
Uppdaterad 25 Mar 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Om du får ett slag på käften och gärningsmannen, mot förmodan, skulle åtalas så kommer det enligt det svenska riksgenomsnittet att ta 233 dagar från anmälan till fällande dom. När det gäller stöld så är motsvarande siffra 181 dagar. Och då ska man ha klart för sig att detta normalt handlar om enkla polisutredningar där det redan från början finns en misstänkt förövare – alltså brott som i princip är självuppklarande. Brottsbekämpning är färskvara och snabba reaktioner på brott är A och O. Slöa poliser, växande ärendehögar hos domstolarna och andra byråkratiska flaskhalsar utgör dock det största hotet mot denna princip och resultatet är nedslående; yrkeskriminella går fria, brott hinner preskriberas och ungdomsbrottslingar är inte längre är ungdomar när, och om, de väl dras inför skranket. Statsmakterna har vid ett ohyggligt stort antal tillfällen tillsatt utredningar, kommittéer och inspektioner som har fått i uppdrag att försöka förstå varför rättsväsendets byråkratiska kvarnar mal så långsamt trots att de varje år kostar skattebetalarna 35 miljarder kronor. Jag har läst de flesta av utredningarna och jag kan garantera att de varken muntrar upp skattemoralen eller tillvaron i stort.Nu verkar dock regeringen ha tröttnat på denna pappersexercis. Förra året gav man Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i uppdrag att få en rätsida på problemet i en mer konkret mening. En gigantisk databas har byggts upp där man, steg för steg, kan följa alla brott från anmälan till dom. Var finns flaskhalsarna? Vilken typ av brott försvinner i högarna och varför tar det till exempel hundra dagar mer för rättsväsendet i Dalarna att hantera ett vanligt misshandelsärende jämfört med Gävle som är bäst i klassen? När jag läser BRÅ:s i övrigt smått deprimerande rapport så slås jag plötsligt av vilket enastående effektivt verktyg detta kan bli för att sålla bort polismästare, chefsåklagare och lagmän som inte håller måttet. Det är ju nämligen ingen mänsklig rättighet att få leda brottsbekämpande verksamhet på skattebetalarnas bekostnad. Tack vare databasen kan justitieministern, tillsyndsmyndigheterna och inte minst media nu ha örnkoll på vilken katapultstol som borde aktiveras nästa gång. Mannen, myten, mustaschen… Låt nu Håkan Juholt få en ärlig chans att reda upp i den röra som finns kvar. Kärnkraftsmotståndet har vaknat även i Sverige – med eller utan jordbävningsrisk.+

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro