ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"De fattiga får betala för de rika"

metro · 13 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ANNA SJÖDIN Tårarna rinner. Viktor gnuggar ögonen generat. Det gör ont i hjärtat att höra när han berättar om sin mamma.    – Jag är så rädd att moderaterna vinner valet. Omständligt beskriver han hennes psykiska problem och hur de hela tiden saknar pengar. Om hennes sjukpenning som håller familjen över vattenytan. Han får bära ett ansvar för sin mamma som är långt större än vad en 16-åring borde behöva göra. Det är en sen augustieftermiddag 32 dagar före valet 2006.

Alla bryr sig inte. Den bortskämda tjej jag träffar en vecka senare efter en debatt om hemlöshet har en märkesjacka och handväska som kostar mer än en månadslön för många. Hon säger att jag är den vidrigaste person hon träffat. Att jag är orättvis när jag tycker att hennes föräldrar som tjänar mycket pengar ska betala mycket skatt. – Folk får väl skylla sig själva. Varför ska min pappa och mamma betala för drägg? Hånflinet säger allt. Efter valet sitter tyckare i tv-soffan och kväker ur sig att det var nyttigt för socialdemokraterna att förlora makten. Att Sverige behöver visioner och ett maktskifte.

Men vad är det för visionärt i att systematiskt trampa på de mest utsatta? Plötsligt kan den glada mångmiljardär som byggt en lyxvilla i Djursholm för 50 miljoner se fram mot en minskad fastighetsskatt från 126 000 till 4 500. Det är en present från Reinfeldt på drygt 120 000 per år rakt i fickan. Barnfamiljerna och de unga som flyttar hemifrån är förlorarna. På samma sätt slopas förmögenhetsskatten för de rika. Betalar gör de arbetslösa.Vad är det för visionärt i att låta fattiga betala rikas skattesänkningar? De som tjänar mest får den största skattesänkningen men behöver inte oroa sig för sänkt sjukersättning, sänkt a-kassa och slopad avdragsrätt för fackavgiften. De lägst avlönade får en flisa av skattesänkningen men drabbas fullt ut av avgiftshöjningar och försämrad välfärd. De över 65 får inte en krona i skattesänkning men betalar alla höjningar till sista öret.

Högern tänker inte framåt och lanserar inga nyheter. Nej, i stället söker de sina lösningar i dammig konservativ politik från de äldsta historieböckerna. Det är därför 47 procent av de skattesänkningar som de hittills genomfört går till de 10 procent rikaste i Sverige. Det är därför biståndet till fattiga länder urholkas. Det är därför kommuner runt om i landet räknar med fördubbling av antalet socialbidragstagare. Det är Viktor och hans mamma som betalar priset. Tjejen med handväskan rycker på axlarna. Hon tycker att piskan och gapet mellan folk behövs för att motivera slöfockarna. Det tycker Reinfeldt också. 

+ Riksdagen har beslutat om mer pengar till kommunerna för att skydda och stötta våldsutsatta kvinnor.

– Socialbidragstagandet ökar dramatiskt bland ungdomar i många kommuner. Det är en direkt konsekvens av högerns politik.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro