ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

De främlingsfientliga är nyttiga idioter åt IS

Johan Norberg · 18 Nov 2015
Uppdaterad 18 Nov 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Jag förstår lockelsen att sätta på sig cowboyhatten efter de bestialiska terrorangreppen i Paris. Intensivare bombningar, hårdare tag, skarpare kontroller. Men hur brukar det gå när västvärlden gör så? Afghanistan och Libyen har visat att vi kan bomba sönder diktaturer, men är dåliga på att bygga upp något efter som inte skapar än mer hat mot väst.

► LÄS MER: Johan Norberg: "En dag är det Polen som kommer att försvara oss"

Islamiska staten, IS, skapades i just ett sådant vakuum. Efter 11 september-dåden invaderade USA 2003 Saddam Husseins tyranni i Irak. Det är en god föresats att avsätta despoter. Men vägen till helvetet är stenlagd med goda föresatser. Den irakiska staten föll ihop och hundratusentals unga soldater blev av med lön och status, men tog med sig vapnen. Den nya shiaregimen började förtrycka de tidigare privilegierade sunnimuslimerna, vilket tände shia/sunni-konflikten i hela regionen och gav grogrund för ”al-Qaida i Irak”. Fram till 2003 hade Irak aldrig drabbats av ett självmordsattentat, sedan dess av nästan 2 000.

När krig utefter liknande konfliktlinjer bröt ut i grannlandet Syrien och diktatorn Bashar al-Assad urskillningslöst bombade sunnimuslimer radikaliserades många och al-Qaida-gruppen i Irak såg potentialen även där, tog kontroll över stora delar av Syrien och Irak 2014 och bytte namn – till IS.

Fattigdom skapar inte terrorism, vilket vänstern ofta påstår i sin jakt på socioekonomisk begriplighet. Terroristerna är tvärtom ofta välbärgade och välutbildade. Senaste Global Terrorism Index menar att problemet i stället är hatideologier som får näring av två faktorer: motsättningar mellan etniska och religiösa grupper och statliga övergrepp mot civila. 

IS är nu trängt på hemmaplan. Det är därför de gör så här, för att få oss att reagera med känslorna. IS lever på konflikt och hat och vill piska upp ett samhällsklimat där muslimer tror att de måste lämna sin tro eller ansluta sig till fundamentalisterna. "Gråzonerna” ska förstöras. IS är beroende av sociala medier, kollar allt och sprider allt som passar. Var gång opinionsbildare misstänkliggör alla muslimer eller Dansk Folkepartis utrikestalesman säger att vi bör bomba även kvinnor och barn sprids det blixtsnabbt online för att rekrytera nya självmordsbombare. Varje attentat mot en moské eller flyktingförläggning är reklam för dem. Europas populister och främlingsfientliga är terroristernas nyttiga idioter.

► LÄS MER: Johan Norberg: "Tv-apparater och smartphones har inte alls gjort att vi sover mindre"

IS måste besegras militärt, men det bör ske genom regionala styrkor, kurdiska och arabiska, för att inte västerländsk närvaro ska spela IS i händerna. Men vårt viktigaste vapen mot terrorns idé är något annat: Du som hjälper syrier på flykt, du icke-muslim som påminner om att inte fördöma muslimer för vad några få gör, eller du muslim som talar för demokrati och humanitet – du är IS värsta fiende.

+ Ett nytt ansikte. I den mest komplexa ansiktstransplantationen någonsin får en 41-årig brandman som brännskadats svårt ett nytt ansikte, och återfår synen. Vetenskapen är underbar.

- Råbiff på bisonoxe. Tänk noga igenom var du äter denna delikatess. Det är inte värt 11 dagars matförgiftning och många veckors reaktiv artrit som gör det svårt att gå. Tro mig. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro