ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

De lider av paranoia erotica

Petra Axlund · 6 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

 Kärlek är som bekant inte alltid besvarad. Att två personer ska hitta varandra och att tycke ska uppstå verkar ibland vara ett lotteri med sämre odds än rysk roulett. Men de flesta människor inser ganska snabbt om någon är ointresserad och går vidare i jakten på kärlek. Antingen med en axelryckning eller efter ett par veckors tycka-synd-om-sig-själv. Andra blir besatta. En del av personer som de aldrig ens träffat. Komikern Peter Wahlbeck har blivit förföljd av en galen kvinna i sex år, i förra veckan bröt hon sig in i hans hus och bokstavligt talat pinkade revir och knivhotade grannarna. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt får brev från okända beundrarinnor som tror sig ha en kärleksrelation med honom. Dessa kvinnor lider förmodligen av de Clerambaults syndrom eller den något klatschigare diagnosen paranoia erotica. De tror sig vara älskade av en person trots att alla fakta tyder på motsatsen. Men det är inte bara kändisar som drabbas. Vanliga människor ödslar dagligen energi på romanser som bara existerar i deras eget huvud. Lite paranoia erotica light, om man så vill. Det drabbar faktiskt en och annan Metrokolumnist också. Jag råkade nyligen ut för en knasboll som fick för sig att hon ville ha mannen i mitt liv. Hennes knep för att få hans uppmärksamhet var både påhittiga och outtömliga. Hon började med att berätta att hon var kär i honom, hon gav mig onda ögat så fort vi sågs och övergick sedan till att hota att skada sig själv och påstå att hon var döende i cancer. Men hon var trots allt ganska harmlös och var aldrig ”ett hot” utan snarare ett störningsmoment. Det tog ett par veckor innan hon gav sig så hon led nog mer av paranoia än erotica.  Hoppet är det sista som överger människan men hur kommer det sig att vissa kliver över gränsen? När övergår en oskyldig förälskelse till förföljelse? Varför förvandlas vissa människor från smickrade till stalker och går från crazy about you till bara crazy? Frågan är vad som hade hänt om Peter Wahlbeck-kvinnan gått på en fascinerande föreläsning på frimärksmuseet i stället för på en Für Alle-föreställning. Hade hon då blivigt en besatt filatelist? Hade hon börjat stalka brevbäraren? Skämt å sido så är det uppenbart att dessa människor behöver hjälp. Kanske skulle man kunna samla alla kärleksknäppjökar och göra ett dejtingprogram på tv. ”Skruvad och singel” skulle förmodligen slå tittarrekord.

klar

Artikellänk är kopierad

Petra Axlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro