ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

De mest primitiva delarna av människan visar sig under lucia

Fridah Jönsson · 4 Dec 2014
Uppdaterad 4 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Nästa vecka är det lucia. Känner ni den dallrande spänningen? Nähä? Det är inte så konstigt, för intresset för luciafirandet sjunker i flera delar av Sverige. Färre och färre anmäler sig som luciakandidater och min hemstad är inte den enda kommunen där deltagandet i tåget varit ungefär två tjejer per år.Och vad beror då detta på? Häromveckan satt en etnolog i Gomorron Sverige och konstaterade att numera räcker inte ett luciatåg som bekräftelse på att man är vacker eftersom ”nu söker sig ungdomarna till saker som Big Brother”. Huruvida det är Kanal 9:s fel att unga kvinnor inte längre vill posa ljuvt i lokaltidningen iklädda en fleecepläd och säga ”jag vill sprida ljus i den här mörka årstiden” och sedan casha in röster som enbart baseras på hur många kompisar de har vet jag inte, men jag vet att jag är glad över det.

Jag tror och hoppas att de flesta skolor i Sverige börjat lägga ner röstningen inför Lucia. Det borde rimligen ha dött ut samtidigt som man slutade välja lag på idrotten. Men att denna skönhets- och popularitetstävling fått leva kvar så länge i kommunerna övergår mitt förstånd. Ingenstans har någon satt ner foten och sagt ”alltsååå, ni vet att vi uppmanar folk att rösta på vilken minderårig tjej som förtjänar att stå längst fram utifrån att enbart ha bedömt hennes utseende?”.En till anledning till att lucia är så förlegat är att det har så sunkiga könsroller. Tjejerna står still i vita särkar (åh, mensångesten) och sjunger vackert om att sprida ljus i midvintertid och så kommer killarna och är roliga pepparkakor och tomtar som får spexa hur mycket de vill.Och det värsta av allt är alla asmossiga vuxna som vägrar ändra på de här rollerna! ”Nääee tjejer får inte vara tomtar, det har ALLTID varit killarna som är deeet”, JAHA? När jag gick i femman ville en av mina fina klasskompisar (som råkade vara kille) vara lucia, och min lika fina klass och ännu finare lärare tyckte såklart att han skulle få det, så på kvällen den 13 december satt alla föräldrar i skolans matsal och åt pepparkakor och drack kaffe ur plastmugg, och så släcktes ljuset och dörrarna öppnades och in skred Tobbe med ljus i sin krona.För att inte tala om fotohetsen under lucia! Jag vet att jag sagt det redan, men det är fortfarande värt att nämna att vissa människor verkligen inte kan hantera bilder på vare sig sina egna eller andras barn.Ser inte ni vad jag ser? Jag ser nämligen att de mest primitiva delarna av nutidsmänniskan visar sig under lucia. Delarna som säger till oss att gå efter utseende, att kvinnor är kvinnor och män är män och att gå på impuls för att få sin egen vilja igenom och lida total brist på empati för andra människor.


Att intresset för lucia sjunker kan omöjligt vara något annat än en lättnad för oss alla.+ Nu är det inte långt kvar till Musikhjälpen! 


– Snart är Big Brother slut och jag måste börja ha ett socialt liv igen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro