ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

De rika göder sig på frukten av vanliga människors arbete

Tanvir Mansur · 8 Apr 2016
Uppdaterad 8 Apr 2016

klar

Artikellänk är kopierad

"Jag drömmer om att jobba på Microsoft eller Google, eller något liknande företag. Men det är bara drömmar. Jag vet inte när min dröm kan bli sann."

Så säger Flori till Alexandra Pascalidou i programmet “Vi kallas tiggare” som SVT sände i torsdags. Flori har kommit från Rumänien. Hon pluggade matte och IT i gymnasiet i sitt hemland och drömmer därför om ett jobb inom IT. Men i dag ber hon om pengar utanför matbutiken Netto i Borås.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Juridiken kan användas som självförsvar"

Många ställer utsatta grupper mot varandra istället för att se var de verkliga resurserna finns. Fattiga pensionärer ställs mot fattiga romer. Flyktingar ställs mot arbetslösa ungdomar. Men de som säger så, de väljer aldrig att prata om hur de rika skattesmitarna stjäl från välfärden. Uppdrag granskning avslöjade i veckan att rika företag och personer har undvikit att betala skatt genom en advokatfirma i Panama. Dessutom visade det sig att Nordea har hjälpt många rika kunder genom låneupplägg i skatteparadis. Det är här den verkliga konflikten finns: mellan dem som har allt och dem som tvingas leva på existensminimum.

Det var kärleken som tog henne till det här livet. Alexandra besöker Flori och hennes man i deras tillfälliga boende. I ett hemmagjort presenningstält med regnet smattrande utanför. Hon är själv inte rom, men hennes man är det. Floris föräldrar i Rumänien erkänner inte hennes äktenskap med Gabriel. Hennes föräldrar avskyr romer, och därför gillar de inte heller hennes man eller son. Hon ler och frågar Gabriel om han förstår hur mycket hon älskar honom. Hon gav ju upp allt hon hade haft i Rumänien för hans skull för att leva ett liv i fattigdom med honom. Han skrattar och svarar:

"Det stämmer bra. Hon älskar mig, annars hade hon inte följt med mig hit."

Det är ett viktigt program. För första gången får tittarna komma nära de människor som många annars bara pratar om. De får möjlighet att berätta om sina liv, och både skratta och gråta tillsammans med Alexandra.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Högerextrema får medvind av den oansvariga nyhetsrapporteringen"

Panamadokumenten avslöjade den största korruptionsskandalen i historien. 46 miljarder kronor i skatt hålls undan av förmögna svenska personer och företag varje år. EU-länderna förlorar sammanlagt 650 miljarder svenska kronor i försvunnen skatt på grund av den skatteplaneringen. Uppdrag granskning förklarar att det är nära 7 gånger mer än vad den akuta flyktingkrisen i EU har kostat. Och det skulle täcka mer än de baltiska staternas utgifter i fyra år.

Panamadokumenten avslöjade bara en advokatfirma som hjälper rika företag att gömma undan skatt. Det finns många fler firmor där ute. Och många fler skatteparadis. Medan de rika företagen göder sig på frukten av vanliga människors arbete, så slåss vi om brödsmulorna som blir kvar. Låt inte någon komma undan med att skylla på utsatta människor. Be dem jämföra det med hur rika människor smiter från sitt ansvar för välfärden i Europa. Då kan vi lösa problemen på riktigt.

+ Språkkunskaper. Alexandra Pascalidou pratar rumänska i sitt tv-program. Det gör att hon kan få förtroende från de som hon pratar med. En otroligt viktig egenskap hos en journalist. Men alla borde lära sig lite rumänska.

- I Sverige har det funnits romer sen 1500-talet, men de möts fortfarande av diskriminering 2016.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro