ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

De så kallade Sverigevännernas nationalism gäller bara banalt trams

Cissi Wallin · 29 Feb 2016
Uppdaterad 29 Feb 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Nationalismen i det här landet är ju ett enda stort skämt. Alltså, de som bråkar och gormar om att man "minsann inte ens kan hissa svenska flaggan längre utan att vara rasist" har väl knappt sett en flaggstång live. Samma sak med nätets alla kränkta tjommar nu i helgen när "PK-SVT" lät Melodifestivalens programledare med barnkör och en jojkande same laborera lite med vår nationalsång, plus några gamla folkvisor. Kan de här kränkta tjommarna ens första versen av "Jag är en dejlig rosa"? Ens hela "Du gamla du fria"... ? Tillåt mig tvivla.

► LÄS MER: Cissi Wallin: "Om inte min förlossning är top notch får ni en förbannad morsa efter er"

Tillåt mig också berätta om alla gånger min polska morsa fått för sig att vara "jättesvensk" (hennes ambitiösa tolkning alltså) och velat fira sjätte juni... Men så har vi stått där på torget med nån blågul pappflagga från Galne Gunnar och dom enda andra som synts till har varit några fler förvirrade första och andra generationens invandrare. Plus de sedvanliga fyllona på bänken. Kanske finns det inget land i hela världen som är så illojalt och skenheligt nationalistiskt som vårt. När det passar-"Sverigevänner". Bränner någon vår flagga tycker vi mest att det känns trist att behöva köpa en ny, flaggor är ju trots allt "inte gratis".

Herregud, har dessa fejknationalister ens varit i Norge? USA? Länder där det överhuvudtaget bor folk från Latinamerika? Våra gamla grannar i New York började pynta och baka inför fjärde juli innan juni ens börjat. Under femte maj som är en av mexikanernas heliga heldagar delas det ut sombrerohattar på varenda lokal sylta. Och har man varit på Irland eller i USA men lyckats missa St Patrick's Day kan man knappt påstå sig veta vad nationalism är. Att plötsligt rasa över "skändning" av vår "heliga" nationalsång (alltså inte "Öppna landskap" eller något av Avicii) är inte nationalism. Det är att ha tråkigt och hitta på nåt att känna sig kränkt över som egentligen inte betyder ett skit.

► LÄS MER: Cissi Wallin: "Sluta dalta med tafsande grottmän på krogar och badhus"

För om nationalismen vore så viktig för såpass många så hade man väl för det första demonstrerat i drivor varenda gång en stor bilfabrik eller malmgruva hotas av nedläggning någonstans i landet? Då hade man väl kunnat nämna åtminstone fem svenska kungar genom tiderna? Kanske slutat köpa dansk fläskfilé och istället prioriterat inhemskt kött?

Jag har inget emot nationalism i sig. Men då ska den ju i alla fall leva upp till någon typ av trovärdig nivå, där det inte bara passar att kalla sig "Sverigevän" när missnöjet över nåt banalt trams kokar över. Den dagen gator och torg fylls till bredden den sjätte juni, då det blir en folkfest i nivå med när något sportlag vinner medalj i ett internationellt mästerskap... DÅ kommer jag att lyfta på hatten.

Till dess fortsätter jag att vara ungefär lika loj inför det "heligt svenska" som typ alla andra.

+ Alicia Vikanders Oscarsskräll! SÅDANT gör mig nationalistisk.

- Alla självutnämnda "Sverigevänner" som knappt kan stava eller sätta ihop en vettig mening på sitt eget modersmål.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro