ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

De vet vad hon heter – men de kallar henne fejk

Jack Werner · 12 Maj 2016
Uppdaterad 12 Maj 2016

Foto: Montage/David Lagerlöf/Expo/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Sedan aktivisten Tess Asplund, 42, fotograferades med näven höjd framför nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg har två sorters kritik mot bilden gjort sig hörd: den intressanta kritiken och den fascinerande kritiken.

Bilden av Asplund har redan utnämnts till ikonisk och jämförts med den där Danuta Danielsson slår en skinnskalle med sin handväska i Växjö 1985. Men den intressanta kritiken, som bland annat författaren och serieskaparen Johannes Nilsson framför, är att det är skillnad mellan då och nu.

►LÄS MER: Jack Werner: "Nej, Eric Clapton hyllade inte Prince som världsbäst"

Nilsson skissar upp en historisk bakgrund där den nazistiska rörelsen som då var gryende nu snarare är döende, och kallar bilden av Asplund ”ett fotogeniskt mediaspektakel som når sin virala spridning för att den är så trygg och säker”. Man behöver inte hålla med – det räcker väl med Soldiers of Odin för att bli orolig – men läsningen är intressant.

Den fascinerande kritiken, däremot, den går ut på att bilden skulle vara arrangerad. Den påstår att allting, Asplunds handling, fotografen David Lagerlöfs påpasslighet med kameran och fan ta mig säkert också att det regnade den dagen, skulle vara fejkat av vänsterextremisterna.

Konspirationsteorin, som rent politiskt luktar blåsippa och anförs av bland annat en SD-lokalpolitiker, bygger delvis på att Lagerlöf tidigare skulle ha tagit en bild av Asplund här i Metro och att de två alltså skulle ha känt varandra sedan innan. Det faktum att Lagerlöf i själva verket inte tagit just den bilden talar de tystare om.

Det är sedan tidigare mer eller mindre vetenskapligt belagt att konspirationsteorier finner fotfäste hos människor som känner sig maktlösa. 2013 fann forskare på University of Kent i England också att de särskilt lockar de med låg tillit till auktoriteter.

Och se, sverigedemokratiska väljare beskrivs vanligen som folk som tyckt sig förlorat makt i spåren av globalisering och framgångar för kvinno- och minoritetsrättigheter. Dessutom fann en forskningsrapport från Södertörns högskola i mars att SD:s väljare har lägre tillit till andra människor än andra partiers sympatisörer. Resultatet blir bördig jord för alternativa, mer lättsmälta förklaringar.

LÄS MER: Jack Werner: "Var inte en förtroendeslampa – ställ krav på dina förebilder"

Att man genom att diskvalificera Tess Asplund på sätt och vis tar nazisters sida gör inte så mycket: för en konspirationsteoretiker är det strunt samma hur teorin slår ut i praktiken. Forskarna på University of Kent fann till exempel att samma personer som tror att Usama bin Ladin fortfarande lever också tror han redan var död när amerikanska militären anföll hans tillhåll.

En stark nyhetsbild är nästan omöjlig att värja sig mot, och bör just därför kritiseras och genomlysas. Men det vi ser hos de vilt fäktande konspirationsteoretikerna är snarast desperata försök att övertyga sig själva.

+ Andreas Ericson, tidigare vd för nedlagda magasinet Neo, har tillträtt som mediegranskare för Timbro. Vi håller inte alltid med varandra men hans ögon är skarpa och värdefulla.

- En mediechef filmade när hans ovetande kollegor bärsade, och sände ut det på sin egna öppna Facebooksida. Dåligt omdöme för att vara chef.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro