ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: 100 år sedan allmän rösträtt – kvinnors rösträtt särskilt viktig i EU-valet

Metro Debatt · 24 Maj 2019
Uppdaterad 24 Maj 2019
Dessa allvarliga övertramp till trots är vi alldeles för få som använder vår rösträtt. Knappt hälften av Sveriges befolkning röstar i EU-valet, skriver debattörerna.

Dessa allvarliga övertramp till trots är vi alldeles för få som använder vår rösträtt. Knappt hälften av Sveriges befolkning röstar i EU-valet, skriver debattörerna. Foto: Samuel Gonzalez, Omar Ajmal


Vi måste använda den rösträtt som de som kom före oss vigde sina liv åt att säkra. Vi måste se till att EU även i framtiden värnar om sina kärnvärden – frihet, demokrati och jämlikhet, skriver Amanda Lundeteg och Maija Inkala på Stiftelsen Allbright.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I dag är det 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Första världskriget hade precis tagit slut. Men trots hopp om framtiden fanns ett växande missnöje till följd av enorma klassklyftor och hungersnöd. Och kvinnor stod som en av de allra mest utsatta grupperna. För dem pågick också en annan kamp, den kanske allra viktigaste – kampen om rätten till att få sin röst hörd. Rätten till en egen inkomst, frihet och makt över sitt liv.

quotation startVi måste använda den rösträtt som de som kom före oss vigde sina liv åt att säkra.quotation end

Till slut klubbades lagen om allmän rösträtt igenom. I nästa val skulle kvinnors röster äntligen vara lika mycket värda. Och, på pappret, så blev det så. Åren gick, saker förändrades och det började verka som att vi faktiskt var nära ett jämställt samhälle.

Men vissa problem försvinner inte. De ändrar bara form.

Vi bevittnar ett allt mer aktivt motstånd mot jämställdhet och kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter. Rättigheter som vi tagit för givet. En oberoende granskning utförd Europaparlamentet visar att kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter är under särskilt hot. Detta sker världen över.

Delstaten Alabama har precis klubbat igenom en lagstiftning som i stort sett innebär ett totalförbud mot abort. Samma krafter arbetar för att begränsa aborträtten inom Europa. Polen, som redan har en av Europas mest restriktiva abortlagar, vill införa ett totalförbud och göra ingreppet straffbart. Vårt grannland Norge är ytterligare ett av de länder som drivit igenom inskränkningar i aborträtten.

Det är inte enbart rätten till våra egna kroppar som är under hot. I Frankrike och Rumänien höjs röster mot könsneutral äktenskapslagstiftning, Ungern stryper all statlig finansiering till forskningsområdet genusvetenskap och i Storbritannien ökar attackerna mot personer som rasifieras sedan landet valt att träda ur EU.

Det är tydligare än någonsin att jämställdhet inte är en naturlag. Jämställdhet kräver ihärdigt och strategiskt arbete.

Trots krav från både Europaparlamentet och EU-länders regeringar har EU inte haft en gemensam jämställdhetsstrategi sedan den förra löpte ut 2015. Det är under all kritik. Utan krav, mål och uppföljning faller arbetet för jämställdhet platt.

Dessa allvarliga övertramp till trots är vi alldeles för få som använder vår rösträtt. Knappt hälften av Sveriges befolkning röstar i EU-valet. Detta, trots att det är vår direkta chans att påverka vilka värderingar som får fäste i vårt parlament. Urholkningen av våra rättigheter är inte en process som sker över en natt. Det sker metodiskt. Över veckor, månader och år.

Därför är det viktigare än någonsin för oss att markera, protestera och göra våra röster hörda. Vi måste använda den rösträtt som de som kom före oss vigde sina liv åt att säkra. Vi måste se till att EU även i framtiden värnar om sina kärnvärden – frihet, demokrati och jämlikhet.Det är lika självklart för oss nu, som för 100 år sedan och minst 100 år framåt.

Amanda Lundeteg, vd, Stiftelsen AllbrightMaija Inkala, kommunikatör, Stiftelsen Allbright

pil
Om skribenterna:

Allbright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Debatt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro