ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Alice Bah Kuhnke, polisen måste sluta kränka danskulturen

Mattias Hedlund · 6 Okt 2017
Uppdaterad 6 Okt 2017
Kulturen jag varit med och byggt upp motarbetas på grund av ett så otroligt förlegat tänk, skriver Mattias Hedlund.

Kulturen jag varit med och byggt upp motarbetas på grund av ett så otroligt förlegat tänk, skriver Mattias Hedlund. Foto: Privat, IBL, TT


Polisens straffande behandling av danskulturen handlar om ett blint fokus på att stävja förekomsten av droger. Vi menar att svartmålandet av dagens danskultur är en kvarleva bara baserad på fördomar. Jag vägrar att acceptera att kulturen jag varit med och byggt upp motarbetas på grund av ett så otroligt förlegat tänk, skriver dansfestivalgrundaren Mattias Hedlund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hej Alice! Jag heter Mattias Hedlund och jag har drivit och ägt nattklubbar, restauranger och festivaler främst i Sverige de senaste 20 åren. Mitt arbete har initierat några av Sveriges mest tongivande koncept inom danskultur som t.ex Fotografiska F 1-6, Into The Valley, F12 Terrassen och Grodan Cocktail Club för att nämna några.

Flera av projekten har blivit prisbelönade och omskrivna i svensk och utländsk press som några av de bästa inom sin genre. Into the Valley i Dalhalla kallade till sig mycket internationell press och besökare från hela världen. Då danskulturen växer globalt som turistresemål, som t.ex. Berlin, är evenemang som jag är med och producerar en viktig del för städer som vill växa som turistmål. Jag vill dock sätta ner foten nu med tanke på hur motarbetad jag och mina kollegor blir av polisen.

Inför sommaren i år tog jag och mina kollegor fram ett festivalkoncept (Into the Factory) som skulle ha blivit det bästa vi gjort här i Sverige. Men, istället för vad som kunde ha blivit en milstolpe för Sverige som kulturnation, fick vi avslag på vår tillståndsansökan hos polisen. Beslutet kom alldeles för nära inpå de planerade datumen och motiverades bl.a. med säkerhetsrisken att besökare berusade på droger skulle klättra upp på höga höjder och “tro att de kan flyga”. Att ställa in festivalen medförde en kris för vår organisation ekonomiskt. Det finns nu inte möjlighet till ersättning till gäster och artister, och personligen har jag satsat alla mina besparingar och har på grund av polisens agerande förlorat allt jag äger.

Den röda tråden i polisens straffande behandling av danskulturen handlar om ett blint fokus på att stävja förekomsten av droger. Vi som organisation tar 100% avstånd från droger i alla former och gör allt vi kan för att förebygga droger på våra evenemang. Vi menar att svartmålandet av dagens danskultur är en kvarleva bara baserad på fördomar.

Vi delar polisens ambition och strävan för att stävja droganvändande i alla former. Men, jakten på enskilda droganvändande individer ställs före den stora majoriteten av gästernas kulturella fri- och rättigheter. Jag vägrar att acceptera att kulturen jag varit med och byggt upp motarbetas på grund av ett så otroligt förlegat tänk. Polisens uppgift borde vara att hålla Sverige tryggt och säkert och inte motarbeta kultur.

Jag skriver till dig för att jag kräver följande förändring:– Bättre dialog mellan myndighet och arrangör.– Att vi tillsammans höjer statusen för natt- och klubbkultur som avgörande för en framgångsrik turistnäring och kultursektor.– Att kultursektorn höjer rösten för kulturers rätt att existera även när de i vissa delar provocerar rådande normer och regelverk.

Du som kulturminister borde hålla med om min och mina kollegors syn på kultur som enande kraft för människor som vill mötas, utvecklas och uppleva nya saker tillsammans. Vi ser det som en mänsklig rättighet, något som polisen i allra högsta grad kränker.

Mattias Hedlund

Fotnot: En längre version av denna text har tidigare publicerats på Mattias Facebooksida

pil
Dagens debattör

Yrke: Grundare av Music goes further och Into the Factory.

Läs mer: Så debatterar du i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Mattias Hedlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro