ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Alla patienter ska ha en fast läkare

Heidi Stensmyren · 18 Sep 2018
Uppdaterad 18 Sep 2018
Forskarna konstaterar att kontinuitet i kontakten mellan läkare och patient minskar dödligheten. Kontinuitet bidrar till att rädda liv, skriver Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

Forskarna konstaterar att kontinuitet i kontakten mellan läkare och patient minskar dödligheten. Kontinuitet bidrar till att rädda liv, skriver Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund. Foto: Unsplash, Johan Knobe


Att få träffa samma läkare vid varje besök gör att patienter inte behöver upprepa sin sjukdomshistoria, gång på gång för ständigt nya läkare. Känner läkaren sin patient går det snabbare att ställa diagnos och behandla. Nu vet vi dessutom att kontinuitet i relationen faktiskt är livsviktig, skriver Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I dag har alla invånare i Sverige möjlighet att få träffa en fast läkare när de söker sig till vårdcentralen. Men du har ingen rätt att få en egen läkare.Det vi vill ändra på.

quotation startEn fast läkare bidrar också till att fler patienter kan behandlas i primärvården istället för att se sig tvingade att åka till en akutmottagning när de inte har tillgång till en etablerad kontakt inom primärvården.quotation end

Att få träffa samma läkare vid varje besök gör att patienter inte behöver upprepa sin sjukdomshistoria, gång på gång för ständigt nya läkare. Känner läkaren sin patient går det både lättare och snabbare att ställa diagnos och behandla.En fast läkare gör det tydligt vem som är medicinskt ansvarig för patienten. När alla vet vem som har det yttersta medicinska ansvaret skapas tydlighet och effektivitet i det viktiga teamarbetet.

En fast läkare bidrar också till att fler patienter kan behandlas i primärvården istället för att se sig tvingade att åka till en akutmottagning när de inte har tillgång till en etablerad kontakt inom primärvården.

Nu vet vi dessutom att kontinuitet i relationen mellan läkare och patient faktiskt är livsviktigt. Forskare vid University of Exeter och University of Manchester har sammanställt studier som på olika sätt behandlar frågan om läkarkontinuitet och dödlighet. Forskarna konstaterar att kontinuitet i kontakten mellan läkare och patient minskar dödligheten. Kontinuitet bidrar till att rädda liv.

Det bästa sättet för att förbättra kontinuiteten är att invånarna listar sig på en fast läkare i stället för på ett hus. Ett hus tar inget ansvar.I Sverige är vi bra på mycket i vården men vi är riktigt dåliga på kontinuitet. I Norge, Danmark, Estland, Holland, Storbritannien, Tyskland och flera andra länder finns det en fast läkare för patienterna. Så gott som alla invånare är där listade hos en läkare i primärvården.

Fast läkare för alla kräver investeringar i primärvården. Det krävs en omfattande satsning för att snabbt få fram fler specialister i allmänmedicin. Och det innebär också att politiska intressen utmanas ute i landstingen. Det skulle innebära ett skifte i synsätt – från ett system där invånarna har möjlighet att lista sig på vårdcentral, till ett system där varje invånare har rätt att lista sig hos en namngiven fast läkare som har ett rimligt antal patienter.I en statlig utredning som presenterade ett delbetänkande i somras, God och nära vård, en primärvårdsreform, läggs det fram flera goda förslag för att stärka rätten till en fast läkare. Men utredningen tar aldrig det sista avgörande steget. Den föreslår ingen listning på läkare. Därmed undergräver den flera av sina andra förslag. Utan listning på läkare kommer vi aldrig att få en kraftigt förbättrad kontinuitet i primärvården.

Vården var väljarnas viktigaste fråga. Nu är det upp till politikerna att stå fast sina löften om en nationell primärvårdsreform, fast läkare och listning på läkare. Det är dags att få ett system där invånarna själva har makten att välja sin läkare.

Allt detta har gått att genomföra – och ofta förvånansvärt snabbt och effektivt – i andra jämförbara länder. Det klart att det går att genomföra i Sverige också. Nu behövs handling.

Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

pil
Om skribenten

Sveriges läkarförbund samlar över 53 000 läkare i ett fack- och professionsförbund för alla läkare under hela karriären. 

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Heidi Stensmyren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro