ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Därför är den feministiska lobbyn så rädda för Ebba Busch Thor

Johan Mparmpagiannis · 18 Apr 2019
Uppdaterad 18 Apr 2019
Ebba Busch Thor sätter människan och familjen i centrum, kritiserar radikalfeminism och förordar en ny form av feminism, skriver skriver Johan Mparmpagiannis.

Ebba Busch Thor sätter människan och familjen i centrum, kritiserar radikalfeminism och förordar en ny form av feminism, skriver skriver Johan Mparmpagiannis. Foto: privat, Julio C Saint Just


Ebba symboliserar kvinnor som vägrar se sig som offer och som tar plats utan att för den skull ansluta sig till det postmodernistiska narrativet om ett förtryckande patriarkat och en könsmaktsordning, skriver Johan Mparmpagiannis.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är häpnadsväckande att läsa om kvinnor som försöker förklara Ebba Busch Thor och KD:s framgångar genom att hänvisa till Ebbas utseende. Så här skriver Caroline Ringskog Ferrada-Noli i Aftonbladet: ”Hennes blonda färger, isiga blick. Kroppen. Hennes kinder ser ut som förebilden för hela Kardashian-klanens fillers. Hon är liksom idévärlden av en kvinnas utseende och alla andra tillhör skuggvärlden. 10-poängare!”

quotation startGenusteorier, radikalfeminism och manshat har med all önskvärd tydlighet inte löst den upplevda otryggheten i samhället.quotation end

Det är inte bara sexistiskt och inkonsekvent utan även ett hån mot KD:s väljare. För mig är det alldeles uppenbart att dessa kvinnor är livrädda för Ebba Busch Thor och KD som slår rekord på rekord i opinionsmätningarna. Men det räcker inte för att förklara deras sexistiska angrepp. Är det enbart kvinnlig avundsjuka vi ser? I think not. Jag tror att rädslan sitter djupare än så.

Ebba symboliserar en ny kvinnlig energi i svensk politik. Kvinnor som vägrar se sig som offer och som tar plats utan att för den skull ansluta sig till det postmodernistiska narrativet om ett förtryckande patriarkat och en könsmaktsordning. Istället sätter Ebba människan och familjen i centrum, kritiserar radikalfeminism och förordar en ny form av feminism.

Självklart är detta skrämmande för många. Jag anser att KD-kvinnorna representerar en nydanande kraft inom politiken som inser att vi inte kan skriva ut antidepressiva för att bota borrelia. För att lösa problem i samhället måste vi först hitta rätt problemformulering och därefter skriva ut rätt medicin. Genusteorier, radikalfeminism och manshat har med all önskvärd tydlighet inte löst den upplevda otryggheten i samhället.

Så varför växer KD så det knakar? För mig är svaret en blandning mellan tidlösa ideal, medmänsklighet, en tro på människan och familjens förmåga att ta egna förnuftiga beslut. Man behöver inte tro att Jesus gick på vattnet för att känna igen tämligen universella sanningar – även om de försökts tystas av teorier som i vår tid är förhärskande (men därmed inte nödvändigtvis riktiga).

I KD ser jag en direkt motpol till den vänsterbetonade identitetspolitik som jag upplever i flera år svept fram som pesten genom västvärlden. Jag vill påstå att vänstern i rousseaunsk anda satt ytliga känsloreaktioner före förnuft och kollektivet framför den enskilda människan.

Jag undrar ibland om vänsterpolitiker helt tappat kompassen? Jag ställer mig frågande kring hur många av dagens arbetarkillar som röstar på Vänsterpartiet? På Socialdemokraterna?

I Vänsterpartiets internfeministiska handbok varnar man för att män som samtalar i grupp kan förstärka patriarkala strukturer. I mina öron är det samma retorik som påståendet att fler än två kvinnor blir en hönsgård. Det representerar en ofräsch och unken människosyn – precis som stora delar av dagens feminism.

Johan Mparmpagiannis, lärare

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mparmpagiannis
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro