ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Därför är Sverigedemokraterna portade från våra evenemang

Vendela Carlfjord · 4 Okt 2018
Uppdaterad 5 Okt 2018

Foto: Julio C Saint Just, Rädda Barnens Ungdomsförbund


Rädda Barnens Ungdomsförbund har tidigare valt att inte kommentera Sverigedemokraternas politik. Men nu kan vi inte hålla oss längre, skriver förbundsordförande Vendela Carlfjord.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det har gått snart en månad sedan det svenska folket gick till val. Valdeltagandet ökade nästan 1,4 procentenhet. Många har hävdat att valet har varit det viktigaste i modern tid. Det ligger någonting i det.

Att Sverigedemokraterna gått mot cirka 18 procent i valet är mer än oroväckande. Partiets inställning till invandrare, flyktingar, kvinnor och hbtq-personer skrämmer livet ur många. Man pratar ofta om Sverigedemokraternas historia, men SDs nutid räcker om man vill visa deras radikalitet.

quotation startRädda Barnens Ungdomsförbund kommer därmed inte att bjuda in Sverigedemokraterna till våra evenemang. Vi kommer heller inte delta på evenemang där Sverigedemokraterna är inbjudna, i protest.quotation end

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Paula Bieler meddelat att partiet numera vill dra sig undan från att ta emot några som helst flyktingar genom kvotflyktingsystemet. Detta innebär att överge en av FN:s flyktingkommissariats (UNHCR) viktigaste verksamheter för omplaceringar av de mest skyddsbehövande flyktingarna, däribland flyktingbarn. Sverigedemokraterna har alltid tagit ställning mot rätten till familjeåterförening och rätten till permanenta uppehållstillstånd. En hållning som på senare tid fått fäste i riksdagsmajoriteten.

Rädda Barnens Ungdomsförbund har tidigare valt att inte kommentera Sverigedemokraternas politik. Men nu kan vi inte hålla oss längre. Vi förtjänar en värdig samtid och en mer progressiv framtid. Partiets inflytande över svensk politik är direkt skadlig för barns rättigheter.

Sverigedemokraterna vill sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12 , de vill avveckla stödet till genusarbete i skolan, de har motarbetat att samkönade par ska få adoptera och vill ta bort pappamånaderna från föräldraförsäkringen. Det är bara några exempel. Partiet, med sina rötter i svensk högerextrem vit makt-rörelse, är inte heller nådigt när det kommer till flyktingbarns rättigheter.

Gång på gång har Sverigedemokraterna på så sätt visat – genom sitt partiprogram, sina förslag och sina enskilda representanter och kandidater under denna valrörelse – att de vill ta fler steg bakåt än framåt när det kommer till mänskliga rättigheter. Nu skapar deras vågmästarroll en förlamning av svensk politik – frågan är hur många talmansrundor det blir innan Sverige har en regering. Eller om vi till och med står inför ett nyval.

Rädda Barnens Ungdomsförbund kommer därmed inte att bjuda in Sverigedemokraterna till våra evenemang. Vi kommer heller inte delta på evenemang där Sverigedemokraterna är inbjudna, i protest. Vi kan inget annat än att börja tänka på kommande val och huruvida partiet kommer att fortsätta sin exponentiella växt och inflytande i svensk politik.

Barn har idag ingen rösträtt. Våra medlemmar har inget att säga till om i detta val. De får inte vara med och välja de representanter som bestämmer i detta land. Den makten har du som vuxen. Vilket Sverige vill du lämna över till alla barnen?

Vendela Carlfjord, förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund

pil
Om Rädda Barnens ungdomsförbund

Rädda Barnens Ungdomsförbund välkomnar medlemmar upp till 25 års ålder.

RBUF är partipolitiskt- och religiöst obundet.

RBUF beskriver sig som ett queerfeministiskt och antirasistiskt förbund. Förbundet ”kämpar för att barn och ungas tankar, åsikter och erfarenheter ska tas på allvar i alla lägen”, skriver de på sin hemsida.

Deras utgångspunkt är att varje barn är en unik individ som är kompetent. Idén är att ett barn själv kan påverka sin situation om det vet om sina rättigheter. Det faller på vuxna att se till att dessa förutsättningar finns.

Så här gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Vendela Carlfjord
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro