ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Därför manifesterar vi för Jimmy Durmaz i dag

Shanga Aziz, Rogerio Silva · 29 Jun 2018
Uppdaterad 29 Jun 2018
Jimmuy Durmaz, Shanga Aziz och Rogerio Silva.

Jimmuy Durmaz, Shanga Aziz och Rogerio Silva. Foto: Nils Petter Nilsson/Ombrello/Getty Images/privat


Vi ska ta ställning för det Sverige Jimmy Durmaz står för. Ett Sverige för jämställdhet. För kärlek. För alla människors lika värde. Ett Sverige för en ny manlighet där killar kan vara på flera olika sätt, skriver Shanga Aziz och Rogerio Silva från Locker room talk som arrangerar en manifestation på Sergels torg i Stockholm för att backa Jimmy Durmaz.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är dags att samlas och ta ställning för Jimmy Durmaz. För vårt Sverige. Och för en ny manlighet där killar kan vara på flera olika sätt. Durmaz, som både blev utsatt för rasistiska påhopp och även konsekvenserna av destruktiva förväntningar som finns på oss killar, svarade med att stolt visa upp en ny form manlighet.

quotation startMed hjälp av honom kan vi möta nästa generations fotbollsspelare och lära dem om mångfald, respekt och jämställdhet.quotation end

Vi tänker på oss själva. 14 år gamla. Vi som får spela fotboll med de äldre killarna. A-laget. Snacket i omklädningsrummet – det som skilde sig markant från hur vi pratade i pojklaget. De äldre grabbarna, våra förebilder, pratade i termer som: Jag ska knulla din mamma, jävla bög, hora.

Mycket handlar om snacket, kulturen och påhittade regler som formar killar. Något som följer med ut i samhället och skapar skeva värderingar. Hur vi pratar om och med varandra. Det kan vara svårt för många. Framför allt för oss killar med tanke på de förväntningar och påhittade regler som påverkar oss. Vi förväntas att inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp när vi upplever att någonting är utmanande. Vi förväntas också att snacka med ett oschysst språk.

Efter den hatstorm mot Jimmy Durmaz som uppstod kring matchen mot Tyskland valde han att hålla ett tal som blev känslosamt för både honom och resten av laget. När Expressen frågar efter en kommentar från lagkamraten Ola Toivonen, som även spelar tillsammans med Durmaz i Toulouse, svarar han med att säga ’’När han (Durmaz) började gråta så blev det jobbigt även för mig. En kram var det minsta jag kunde ge honom’’.

När Jimmy Durmaz, i en intervju med DN får frågor om jargong i omklädningsrum svarar han:’’ Om jargongen blir för ”grabbig”, rå eller sexistisk i ett omklädningsrum ska man säga till’’.

När Durmaz får frågan: Känner du igen bilden av en machokultur i idrotten? Svarar han:’’Så är det. Alla som har varit i ett omklädningsrum vet att det är så. Det är bra att man vill ändra på det och man gör det på rätt sätt, tycker jag. Man säger precis som det är.’’

När Durmaz får frågan: Vilket ansvar har ni landslagsspelare när det kommer till språkbruk och jargong? Svarar han: ’’Jättestort, vi är de största inom svensk fotboll, alla kameror är riktade mot oss. Jag själv vill föregå med ett grymt exempel och försöker göra det hela tiden’’.

Här har vi en unik och genuin förebild på och utanför plan. Med hjälp av honom kan vi möta nästa generations fotbollsspelare och lära dem om mångfald, respekt och jämställdhet. En förebild som vi själva hade haft hjälp av när vi satt där i omklädningsrummet.

Spelarna vi möter i omklädningsrummen förstår vikten av att snacka schysst när deras idol tycker och gör likadant. Unga killar som framöver kan vara de supportrar som alltid väljer kärlek före hat. Därför samlas vi nu. För att #BackaDurmaz, men också för att ta ställning för det Sverige Jimmy Durmaz står för. Ett Sverige för jämställdhet. För kärlek. För alla människors lika värde. Ett Sverige för en ny manlighet där killar kan vara på flera olika sätt.

Shanga Aziz, grundare och ordförande för Locker room talk

Rogerio Silva, grundare och utbildare för Locker room talk

pil
Manifestation för Jimmy Durmaz

Fredag 29 juni klockan 17.30 anordnar Locker room talk en manifestation i Kungsträdgården i Stockholm för att backa Jimmy Durmaz, visa kärlek och stå upp för ett Sverige där hat, hot och rasistiska påhopp aldrig ska känneteckna landet.

pil
Om debattörerna:

Locker Room Talk Sverige är en ideell organisation som arbetar med jämställdhet och schyssta attityder mot snacket i omklädningsrummen i ett förebyggande syfte. Detta görs bland annat genom att utbilda killar 10-14 år i deras omklädningsrum inom idrottsföreningar och skolor. De vill särskilt engagera och möta killar i jämställdshetsarbetet och lägga grunden för ett samhälle där en man kan vara på flera olika sätt. Durmaz har själv samarbetat med Locker room talk genom kampanjen #stoppaskitsnacket.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Shanga Aziz
Rogerio Silva
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro