ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Därför ska du låta pengarna göra jobbet åt dig

Atakan Kara · 21 Mar 2019
Uppdaterad 21 Mar 2019
"Det finns en anledning till varför ränta-på-ränta effekten ibland kallas för världens åttonde underverk", skriver Atakan Kara, Initiativtagare till Para finns och projektledare på Mitt127.

"Det finns en anledning till varför ränta-på-ränta effekten ibland kallas för världens åttonde underverk", skriver Atakan Kara, Initiativtagare till Para finns och projektledare på Mitt127. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus


Ett sätt att skapa en bättre framtid för dig och dina nära är att spara eller investera, skriver Atakan Kara.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vem bestämmer vem som ska lyckas?

Har alla lika möjligheter? Har alla samma möjlighet att nå lika långt?

Vi lever i ett land med oändliga möjligheter. Vi studerar nästan helt kostnadsfritt, vi får även under denna tid studiestöd för att vi fullt ut ska kunna fokusera på studierna och sänka trösklarna för studier. Vi har bibliotek som är tillgängliga och kostnadsfria för alla. Vi är ett av världens mest digitaliserade länder och har därmed möjlighet att söka upp information via internet. Så man skulle kunna säga att det ligger i varje enskild persons händer att förbättra sin framtid. Eller?

quotation startDetta är dock kunskap som inte lärs ut ute i skolorna, utan detta är kunskap som du själv behöver söka dig tillquotation end

Ett sätt att skapa en bättre framtid för dig och dina nära är att spara eller investera. Detta är dock kunskap som inte lärs ut ute i skolorna, utan detta är kunskap som du själv behöver söka dig till. Har du tur finns det någon i din omgivning som kan guida dig längs med vägen. Har du otur har du i vuxen ålder inte någon aning om hur man investerar eller hur man får pengarna att växa och jobba för dig.

Finansmarknaden är en plats där alla har lika möjligheter, du har lika stor möjlighet att få en önskvärd avkastning som någon annan. Här har du en möjlighet att på egen hand förbättra din ekonomiska framtid. Det handlar endast om att nå ut med denna information i tidig ålder och visa på fördelarna som finns med sparande och investering.

I dag är det drygt 1,8 miljoner svenska privatpersoner som äger aktier i svenska aktiebolag. Euroclear Sweden rapporterar via ”Aktieägande i Sverige 2018” vidare att av dessa 1,8 miljoner är det ca 83 procent som är 31 år eller äldre. Detta visar hur skevt fördelad kunskapen är, genom att introducera finansmarknaden i tidig ålder kan vi ge ungdomar och andra i utsatta situationer en ärlig chans till att förbättra sin situation och framtid. Då kunskap som denna ofta går i arv så kan vilka dina föräldrar är och var du är född avgöra ifall du kommer att få ta del av denna kunskap i tidig ålder. Därför ligger ännu större ansvar på samhället att tillgängliggöra och informera om fördelarna med att investera och spara. Det finns en anledning till varför ränta-på-ränta effekten ibland kallas för världens åttonde underverk.

Denna okunskap och ignorans för med sig ytterligare problem, till exempel: I och med hur bostadssituationen ser ut i stora delar av vårt land tvingar fram att fler måste köpa sin lägenhet. Detta blir svårt om man sedan tidigare inte har ett sparande. En individs ekonomiska situation är lösningen på många samhällsproblem, varför gör man då inte denna kunskap tillgänglig för fler? Det är tid att lyfta denna fråga och skapa en förändring, så att dagens ungdomar på egen hand kan skapa sig en bättre och tryggare framtid.

Atakan Kara, Initiativtagare till Para finns och projektledare på Mitt127

pil
Dagens debatt

Mitt127Mitt127 är samlingsnamnet för fyra förebyggande projekt som tillsammans bildar ett preventionsprogram. Den röda tråden mellan de olika projekten är delaktigheten, att ungdomarna utför projekten, samverkan, utveckling och gemenskap. Mitt 127 ligger under en ideell förening vid namn KFUM JKS Stockholm.

Para finnsPara finns är ett nystartat projekt med syftet att öka kunskapen och intresset kring aktier genom att visa på fördelarna med ett tidigt sparande. Målet är att ge ungdomar och unga vuxna, verktyg och kunskap för att själva ta kontroll över sin ekonomiska framtid.

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Atakan Kara
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro