ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Det finns inga ursäkter att lämna hunden i bilen

Camilla Larsson, Bert-Jan Reezigt · 5 Jun 2018
Uppdaterad 5 Jun 2018
En hund som lämnas i en bil en sommardag har inte en chans, skriver debattörerna.

En hund som lämnas i en bil en sommardag har inte en chans, skriver debattörerna. Foto: Unsplash, Linda Broström, Blå stjärnan


Bortförklaringarna är många men det finns inga ursäkter. Ni som lämnar hundar i bilen en varm dag – ni vet bättre än så, skriver Svenska djurambulansen och Blå stjärnan.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Plågar du din hund till döds?  Självklart inte. Vi i Svenska Djurambulansen vet att du älskar din hund. Du är ingen djurplågare.

Och ändå kommer larmen. Vi från Svenska Djurambulansen står där, utanför en bil som står mitt i solen och som någon förbipasserande privatperson noterat att det finns något som rör sig där inne. Flämtandes och förvirrad, panikslagen och i värsta fall medvetslös. Rutor krossas och nedkylning påbörjas samtidigt som hunden får transporteras akut till djursjukhus för vård. Inte sällan intensivvård. I år har vi redan hämtat flera av dessa fall. Senaste fallet var hunden tyvärr redan avliden.

”Herregud, jag har ju bara ätit lunch?!”

”Men allvarligt, bilen står ju i skuggan?”

”Vi fick inte ta med hunden in på muséet, vad skulle vi göra?”

”Jag tyckte inte det var så varmt i dag och jag öppnade ju rutan flera centimeter?”

Bortförklaringarna är många men det finns inga ursäkter. Ni som lämnar hundar i bilen en varm dag – ni vet bättre än så. Du älskar din hund. Men det verkar inte så när hen lämnas i din bastuliknande bil. Vi orkar på riktigt inte höra en enda ursäkt till. Att låsa in sin hund i en bil under en varm dag är allvarligt djurplågeri. Och du är ansvarig för detta djurplågeri.

En hund som lämnas i en bil en sommardag har inte en chans. Värmen stiger fort över 50 grader och det är ett psykiskt och fysiskt djurplågeri då hunden inte kan reglera sin kroppstemperatur genom att svettas och redan efter en kvart riskerar hunden att hamna i chocktillstånd. Hjärnan är ett av de första organen som påverkas vid värmeslag. Vätskeutträde och blödningar leder till ångestfyllda tillstånd där hunden blir mentalt dämpad, får kramper och till slut hamnar i koma. Hundens andningsfrekvens ökar dramatiskt och bridrar till den allvarliga psykiska påfrestningen som djuren går igenom.

Även om hunden fortfarande lever när man får ut den ur bilen är risken stor för att de inre skadorna gör att den avlider kort tid därefter eller att den får men för livet. Många organ drabbas vilket gör att hunden kan behöva vård under längre tid på djursjukhus. Tillståndet som uppstår liknar en allvarlig blodförgiftning. Hunden drabbas av blodtrycksfall, vätskebrist, allvarliga blödningar och proppbildning. Massiva mängde biokemiska ämnen transporteras runt i kroppen och skadar celler. När skadorna blir så allvarliga krävs intensivvård och många hundar överlever inte.

Men du är ingen djurplågare. Du lämnar inte din hund en varm dag i en bil. Du vet bättre än så.Eller?

Camilla Larsson, Generalsekreterare, Svenska DjurambulansenBert-Jan Reezigt, Chief scientific officer, Leg. Veterinär, Blå Stjärnans Djursjukhus

pil
Så kan du hjälpa

Vad ska du göra om du ser en hund som sitter i en varm bil?

• Försök att se hur tillståndet på hunden är. Reagerar den när du knackar på rutan? Hässjar/flämtar den? Rör den på sig eller ligger stilla? Hur är andningsfrekvensen?

• Kontrollera om bilens dörrar är låsta

• Sök ägaren

• Notera bilens registreringsnummer

• Skriv upp klockslag och tidpunkter

• Ring polisen (112 om du anser att det är akut. Annars 11414)

• I nödfall krossa rutan (ta hjälp av vittnen som kan stödja att nöd föreligger)

Vad kan du göra om en hund drabbas av värmeslag?

• Hundens kroppstemperatur är normalt 38-39 grader celsius

• Håll hunden i stillhet och erbjud vatten.

• Få ner temperaturen genom att skölja hunden med ljummet/svalt vatten, (obs! ej iskallt vatten!)

• Målet är att sänka temperaturen men ej under 39,4 grader C, följ upp temperaturen minst var femte minut.

• Sök alltid veterinärvård för vidare undersökning och behandling. Hundar med värmeslag kan snabbt bli sämre.

Källa: Svenska Djurambulansen och Blå Stjärnan

pil
Om debattörerna

Namn: Camilla LarssonSysselsätttning: Generalsekreterare Svenska DjurambulansenOm Svenska djurambulansen: Svenska Djurambulansen är en ideell volontärverksamhet med uppdraget att hjälpa djur och djurägare i nöd genom en säker och professionell transport till veterinär eller annan lämplig instans. Verskamheten bedrivs i Stockholm och Göteborg.

Namn: Bert-Jan ReezigtSysselsättning: Chief scientific officer och leg. veterinär på Blå stjärnans djursjukhusOm Blå Stjärnan: Blå stjärnans djursjukhus finns i Göteborg och tar emot mer än 42 000 besök varje år.

Så här gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Camilla Larsson
Bert-Jan Reezigt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro