ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Det syns inte alltid vem som behöver sitta i kollektivtrafiken

Madeleine Beerman Kim Nordlund · 10 Okt 2017
Uppdaterad 12 Okt 2017
Madeleine Beerman och Kim Nordlund från Unga Reumatiker.

Madeleine Beerman och Kim Nordlund från Unga Reumatiker. Foto: Fanny Degerfelt


"Hur skulle du reagera om någon ung, till synes frisk person, bad om att få sitta i stället för dig? Skulle du resa dig? Skulle du fråga varför? Skulle du säga nej", skriver Unga Reumatiker.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kära medresenärer i kollektivtrafiken,Vi behöver prata om något som inte syns. Reumatiska sjukdomar bland barn, ungdomar och unga vuxna. I perioder, vissa dagar, behöver vi sitta ner i kollektivtrafiken. Även om det inte alltid syns på oss. Du som åker med kollektivtrafiken vet säkert att det finns prioriterade sittplatser för äldre, gravida och personer med gipsade ben. Du med normativ funktionsförmåga får sitta på de platserna tills någon som behöver dem mer kliver på. Hur skulle du reagera om någon ung, till synes frisk person, bad om att få sitta i stället för dig? Skulle du resa dig? Skulle du fråga varför? Skulle du säga nej?Ofta möts unga reumatiker av fördomar. Reumatism bland unga, är det verkligen på riktigt? Är det inte bara gamla människor som har det? Du som är så glad och gör så mycket? Du kan väl inte ha ont? Jo, det kan vi. I genomsnitt drabbas en ung person dagligen av en reumatisk sjukdom i Sverige. Hittills har forskningen inte kunnat svara på varför. Vi är inte vår sjukdom men sjukdomen är en del av oss. Den syns inte utanpå men vi vet att den finns där. Den är med oss i allt vi gör, dygnets alla timmar, årets alla dagar.Det kan vara svårt att förstå det du inte ser. Men vi lever med de svullna lederna, med värken och tröttheten och med biverkningarna av våra mediciner. Det ska inte ifrågasättas.

Unga ReumatikerMadeleine Beermann, ordförande
Kim Nordlund, generalsekreterare

pil
Om debattören

Unga Reumatiker är en ideell organisation som arbetar för barn, ungdomar och unga vuxna med reumatisk sjukdom. Det gör vi genom att skapa mötesplatser, sprida information och kunskap, driva opinion och lyfta våra perspektiv i vården, och verka för ökade forskningsinsatser. Vår vision är att alla unga reumatiker ska känna livsglädje och kunna uppfylla sina drömmar.

Källa: www.ungareumatiker.org

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Beerman Kim Nordlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro