ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Dina råd om mitt barn är lika hjälpsamma som en böld i arslet

Malin Karim · 29 Sep 2017
Uppdaterad 2 Okt 2017
Tandläkaren talar till mig om hur jag ska göra med min tvååring kontra tandborstning i trotstider. Det är i dag helt legitimt för kreti och pleti att dela ut oombedda råd till föräldrar. Tandläkare eller ej. Förälder eller ej. Klok i huvudet eller ej, skriver Malin Karim.

Tandläkaren talar till mig om hur jag ska göra med min tvååring kontra tandborstning i trotstider. Det är i dag helt legitimt för kreti och pleti att dela ut oombedda råd till föräldrar. Tandläkare eller ej. Förälder eller ej. Klok i huvudet eller ej, skriver Malin Karim. Foto: IBL/Rex, Privat


Jag har fått råd om barns klädsel av en tant på bussen, kostråd från andra mammor i matbutiken och kanske allra värst, handfasta tips från medelålders män på flygplan, skriver föräldern Malin Karim, som tröttnat på oombedda råd.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Man måste vara ihärdig förstår du. Och konsekvent, visa att det är du som bestämmer”. Jag stirrar stumt på den 22-årige tandläkaren utan skäggväxt. Han talar till mig om hur jag ska göra med min tvååring kontra tandborstning i trotstider. Jag tänker stillsamt att om cirka ett årtionde, när han förhoppningsvis fått både skägg och barn, ska jag hemsöka honom och komma med värdelösa råd som skriver honom på näsan.

Det är i dag helt legitimt för kreti och pleti att dela ut oombedda råd till föräldrar. Tandläkare eller ej. Förälder eller ej. Klok i huvudet eller ej.

Jag har fått råd om barns klädsel av en tant på bussen, kostråd från andra mammor i matbutiken och kanske allra värst, handfasta tips från medelålders män på flygplan. Alla har de landat längst in i min kropps papperskorg för ”skit-jag-önskar-att-jag-aldrig-hade-hört”. Där ligger de och guppar tillsammans med diverse smurfhits som passerat revy under småbarnsåren.

LÄS MER
Jag har en tvååring – min helg är motsatsen till harmonisk

Inte sällan kommer dessa små godbitar till tips när man befinner sig mitt i stormen. I en stressig situation där det känns som att ens ena öga ska hoppa ut ur sin håla medan man med livet som insats försöker handskas med problemet. En situation där ett glatt råd är ungefär lika välkommet som lappen om att det går löss på förskolan. För det jag ska säga nu kan komma som en överraskning för alla rådgivare därute. De hjälper inte. Inte alls faktiskt. Faktum är att de för föräldern i det ögonblicket är ungefär lika hjälpsamma som en böld i arslet. Eller faktum är, att du som yttrar det rådet just där och då, ÄR en böld i arslet på den föräldern.

Ditt råd är ingen universell sanning, det är endast en egocentrisk yttring där ditt sargade ego i själva verket känner sig nödgat att säga: ”Jag vet bättre än du, ergo jag är en bättre förälder än du”.

Jag har en två-snart-treåring som nu är i blomman av sin trots. Och herregud-min-skapare-i-en-liten-låda så många goda råd jag får. Som från tandläkaren ovan. Där det inte handlade om att jag tänkte strunta i att borsta mitt barns tänder, utan snarare om att jag förklarade varför de kunde vara lite bristfälligt borstade just den dagen.

Jag vet att jag ska vara konsekvent. Och ihärdig. Men vet du vad tandläkarpojken, ibland kommer livet emellan och då brukar jag tänka på det enda rådet i livet värt att ta till sig: Välj dina strider. Det gör livet som förälder så oerhört mycket lättare. I övrigt är mitt råd: Lyssna inte på råd från andra! Gör det bara inte. De vet inget om bakgrund, livssituation eller dagsform. De vet mindre än du trots att de gärna vill påstå motsatsen, eftersom de inte känner ditt barn som du gör.

Så du där, som sitter någonstans där i det offentliga rummet, suckar ljudligt över någon förälders uselhet och just nu tänker böja dig fram för att ge några välvalda råd. Låt bli. För du vill väl inte vara en böld i någons arsle? Jag lovar, du är ämnad att vara något så mycket bättre än det.

pil
Om debattören

• Namn. Malin Karim.• Ålder. 39 år.• Gör. Journalist.• Bor. Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Karim
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro