ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Djurrättsorganisationernas bild av oss kycklingbönder är orättvis

Jenny Andersson · 21 Dec 2018
Uppdaterad 21 Dec 2018
Vi kycklingbönder tar redan ett stort ansvar för att ta tillvara på alla resurser och för att skapa ett kretslopp på våra kycklinggårdar. Men vi är inte nöjda än, skriver Jenny Andersson.

Vi kycklingbönder tar redan ett stort ansvar för att ta tillvara på alla resurser och för att skapa ett kretslopp på våra kycklinggårdar. Men vi är inte nöjda än, skriver Jenny Andersson. Foto: Unsplash, Svensk fågel


Som kycklingbonde vill jag slå ett slag för att bilden av kycklinguppfödning ofta är orättvis och onyanserad, speciellt i jämförelse med kyckling som har importerats. Det är alltså möjligt att välja svensk kyckling med gott samvete, skriver Jenny Andersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vi som arbetar med svensk kyckling kan få kritik från djurrättsorganisationer som inte vill att vi ska äta kött från djur. De anser bland annat att vi inte skulle bidra till en hållbar värld. Enligt mig som kycklingbonde är det en orättvis bild av svensk kycklinguppfödning, speciellt i jämförelse med importerad kyckling.

Svensk kycklinguppfödning utgår från ett helhetstänk som främjar en hållbar livsmedelsproduktion. Majoriteten av mina kollegor använder eget spannmål från sina gårdar till kycklingarna. Halmen från åkern värmer upp stallarna och gödseln från kycklingarna sprids på åkrarna. Har vi skog använder vi flis därifrån till uppvärmning av stallarna. Med andra ord skapas ett eget kretslopp på våra kycklinggårdar för att tillvarata alla resurser så effektivt som möjligt.

Men vi är inte nöjda med det. Nu installerar allt fler lantbrukare solcellspaneler på stallarnas tak för att använda mer hållbar energi på gården. Våra stallar måste hålla en hög kvalitet, både när det gäller klimat, miljö och smittskydd, vi kontrolleras av såväl myndigheter som oberoende fjäderfäexperter.

quotation startDu kan alltså välja svensk kyckling med gott klimatsamvete och samtidigt bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion.quotation end

En hållbar livsmedelsproduktion innebär även hållbara djur som är friska och fria från en rad sjukdomar. Friska och välmående djur behöver inte antibiotikabehandlas i onödan. Varje år följer vi upp antalet behandlade djur inom Svensk Fågels kvalitetsprogram, som rapporteras till myndigheterna. Sverige ligger lägst inom EU när det gäller antibiotikaförbrukning, bland våra svenska kycklingbönder behandlades endast 1 av 3400 kycklingflockar under 2017. Hittills har endast två flockar behandlats under året.

Dessutom sker en ständig utveckling kring genetiken hos kycklingarna. Dödligheten är lägre och förbrukning av foder per kilo fågelkött har blivit effektivare. Det innebär att vi minskar behovet av spannmål med cirka 2000 hektar/år vilket motsvarar cirka 4000 fotbollsplaner/år i markyta. Detta enligt siffror från Aviagen, ett av världens största företag inom kycklingindustrin. Svensk kyckling får dessutom ett foder där sojan är certifierad vilket innebär att det ställs högre krav på odlingen. Ingen skövling av regnskogar får förekomma och allt mer soja köps in från Kanada. Kycklingarna hos mig och mina bondekollegor får dessutom ett foder som inte innehåller något fiskmjöl eftersom det inte främjar miljön och ekosystemet i havet.

Vi lantbrukare måste också hålla oss uppdaterade genom att ständigt utbilda oss i djuromsorg, djurhälsa och förebyggande smittskydd. Du kan alltså välja svensk kyckling med gott klimatsamvete och samtidigt bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion. Våra medlemmar, svenska kycklingbönder, ser till att leverera en god, hälsosam och inte minst klimatsmart kyckling. Tillsammans kan vi göra det möjligt för bonden att verka på landsbygden och hålla en levande landsbygd.

Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande Svensk Fågel

pil
Om debattören:

Namn: Jenny Andersson.Född: 1973.Gör: Svensk kycklingbonde och ordförande för branschorganisationen Svensk Fågel. Driver egen kycklinggård tillsammans med sin man på landsbygden utanför Kalmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro