ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Domen mot Bredbandsbolaget skapar dyr praxis

Metro · 14 Feb 2017
Uppdaterad 14 Feb 2017
Mattias Bjärnemalm och Mattias Rubenson invänder mot domen som gör att Bredbandsbolaget måste blockera en sajt som fungerar som nod för de som vill dela med sig av filer.

Mattias Bjärnemalm och Mattias Rubenson invänder mot domen som gör att Bredbandsbolaget måste blockera en sajt som fungerar som nod för de som vill dela med sig av filer.


"Att lobbyismen haft effekt är tydligt när vår justitieminister Morgan Johansson talar sig varm om hårdare straff för fildelning, snarare än konstruktiva upphovsrättsreformer i folkets intresse", skriver representanter för Piratpartiet.

klar

Artikellänk är kopierad

I går fällde Patent- och marknadsöverdomstolen sin dom i fallet mellan upphovsrättsbranschen och Bredbandsbolaget. Domstolen beslutade att ålägga internetleverantören att blockera två tjänster – The Pirate Bay och Swefilmer – med hot om vite ifall så inte sker.

Vi vet att den typ av blockering som Bredbandsbolaget tvingas utföra är ineffektiv, då den är välbeprövad runtom i Europa. Tre holländska internetleverantörer (KPN, UPC och XS4ALL) har gått ut och berättat hur fildelningen till och med ökat efter att blockader införts, något som bekräftats i två oberoende akademiskastudier.

LÄS MER
Bredbandsbolaget tvingas blockera The Pirate Bay

Domstolen medger att blockeringen kommer vara ineffektiv, men säger att den åtminstone kommer ha en liten effekt. Att den skapar en dyr praxis är inget som de tar hänsyn till. Domen kommer leda till en situation där upphovsrättsbranschen kan få hemsidor blockerade som de vill oavsett skäl, då internetleverantörer inte kommer att kunna driva varenda blockering till domstol. Domen fastslår nämligen att blockeringen ska ske som en preventiv åtgärd; den ska alltså förhindra att brott ska begås i framtiden.

Domslutet innebär i praktiken en digital motsvarighet till följande resonemang: Människor hotar varandra över telefon. Hur vet de vilket nummer de ska ringa? Genom att titta i telefonkatalogen – en lång lista på namn och telefonnummer. Hur kom de som hotar över telefonkatalogen? Den levererades av posten. Lösningen på problemet med hot över telefon är alltså att förbjuda posten att leverera telefonkatalogen.

Men så tänker vi givetvis inte. I allmänhet tänker vi inte så när det kommer till internet heller, förutom just när det gäller fildelning. Varför frångår vi våra principer i detta fall? Det handlar bara om att upphovsrättsbranschen försöker skydda sin förlegade affärsmodell från teknisk disruption.

Läser mer: Därför kan Pirate Bay-domen leda till att fler sajter blockeras

Blockeringen motiveras med hänvisning till Infosoc-direktivet från EU. Som tur är så pågår en revidering av detta – den svenska regeringen har just nu möjlighet att påverka den så att den här typen av blockeringar inte kan förekomma i framtiden. Något de tyvärr inte visat minsta intresse av att göra. För vad bryr sig regeringen och riksdagspartierna om oss internetanvändare när de har Hollywoods lobbyister att mingla med istället? Att lobbyismen haft effekt är tydligt när vår justitieminister Morgan Johansson talar sig varm om hårdare straff för fildelning, snarare än konstruktiva upphovsrättsreformer i folkets intresse.

Vi vet att straff för att styra folks beteende fungerar dåligt när det handlar om något som de allra flesta ser mellan fingrarna med, så när blockering av Pirate Bay inte heller fungerar för att stoppa fildelningen – vad kommer upphovsrättslobbyn att kräva då?

Det är dags att sätta stopp för upphovsrättsbranschens förstörelse av internet. Under tiden rekommenderar vi er som vill använda Pirate Bay att gå via någon av alla de proxies som vuxit fram efter tidigare blockeringar i andra länder.

Mattias Bjärnemalm, nätpolitisk talesperson, Piratpartiet Mattias Rubenson, Piratpartiet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro