ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Flytta inte ansvaret för ledarhundarna

Metro Debatt · 10 Apr 2019
Uppdaterad 10 Apr 2019

Foto: Pressbild


Nu vill regeringen att en myndighet helt utan kompetens kring ledarhundar och riktat stöd till personer med synnedsättning, tar över ansvaret för landets ledarhundar, från Synskadades riksförbund till Myndigheten för delaktighet. Vi kan inte se några skäl alls till det här, skriver Synskadades riksförbund och Svenska djurskyddsföreningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Ledarhunden är hundarnas hund, en smart megastjärna bland hundar. Det finns ingen annan samhällsnyttig hund som gör så stor nytta. Ledarhunden är expert på att väja för hinder. Den stannar vid trappor och övergångsställen. Om stödet till ledarhunden och föraren försämras riskerar ledarhunden upphöra att vara ett tryggt hjälpmedel för personer med synnedsättning.

Nu vill regeringen att en myndighet helt utan kompetens kring ledarhundar och riktat stöd till personer med synnedsättning, tar över ansvaret för landets ledarhundar, från Synskadades riksförbund till Myndigheten för delaktighet. Vi kan inte se några skäl alls till det här.

Myndigheten för delaktighetNyligen överlämnade en rapport till regeringen om vad följderna skulle bli om ledarhundsverksamheten flyttas från Synskadades Riksförbund till myndigheten. Vår uppfattning är att rapporten baseras på felaktiga slutsatser. Myndigheten själv anser sig bättre lämpad att hantera ledarhundsverksamheten än Synskadades Riksförbund. Rapporten säger ingenting om vad en flytt innebär praktiskt, varken för verksamheten eller för ledarhunden och föraren.

quotation startVår uppfattning är att rapporten baseras på felaktiga slutsatser.quotation end

Tjänstehundsutredningen 2010Synskadades Riksförbund ansvarar för ledarhundsverksamheten enligt ledarhundslagen sedan 2006. Men våra kunskaper om ledarhundar sträcker sig flera decennier tillbaka. Synskadades Riksförbund lever upp till de krav som ledarhundslagen, den nya djurskyddslagen och GDPR ställer. En ändring av ledarhundslagen skulle äventyra ledarhundens unika ställning. Risken att hundarnas hälso- och djurskyddstillsyn försämras vid en myndighetsflytt är överhängande. Senast i slog man fast att verksamheten också fungerar väldigt väl som den är. Då blev det också tydligt att en myndighetsflytt skulle vara förknippat med stora kostnader.  

 LÄS MER: Debatt: Vi i förskolan kan inte längre låtsas att vi garanterar barnens säkerhet

Orsaken till att regeringen vill att Myndigheten för delaktighet ska ta över ansvaret är, enligt regeringen, att kraven på hur statliga pengar används har ökat sedan 2006. Myndigheten för delaktighet har uttryckt att matchningsprocessen, att para ihop förare och ledarhund, är rättsosäker och bygger på godtycke. Men matchningen är mycket viktig för att hund och människa ska passa ihop så bra som möjligt. Ledarhundsverksamheten har få omplaceringar, cirka 15 procent, ett resultat som är bättre än internationella siffror.

quotation startRisken att hundarnas hälso- och djurskyddstillsyn försämras vid en myndighetsflytt är överhängande.quotation end

Vi anser att rättssäkerheten och djurskyddet skulle sättas ur spel om ledarhundsverksamheten flyttas.

Synskadades Riksförbund uppmanar regeringen att:

• Avblåsa planeringen att flytta ledarhundsverksamheten från Synskadades Riksförbund till Myndigheten för delaktighet.

• Inte riva upp ledarhundslagen.

• Avsätta tillräckliga resurser för ledarhundens framtid och därmed även för en väl fungerande ledarhundsverksamhet.

• Genomföra en analys av ledarhundsverksamheten om några år, för att säkerställa kvalitet, rättssäkerhet och djurskydd i praktiken.

Håkan Thomsson,Förbundsordförande,Synskadades Riksförbund

Johan Beck-Friis, Generalsekreterare,Svenska Djurskyddsföreningen

pil
Om debattörerna:

• Synskadades Riksförbund arbetar för ett tillgängligt samhälle för personer med synnedsättning.

• Svenska Djurskyddsföreningen verkar för djurs rätt till bra levnadsförhållanden.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Debatt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro